Schoolsysteem

Yoga voor je rug

Lage rugklachten

Wie kent het niet? Bijna iedereen heeft weleens een pijnlijke onderrug gehad. Als je pech hebt zijn de klachten hevig en langdurig. Lang niet altijd is er een direct aanwijsbare oorzaak, dat kan het moeilijk maken om te herstellen.

In veel gevallen zijn de klachten erger dan nodig is, doordat de spieren om de aangedane plek verkrampen. De spieren om een bezeerde of beschadigde plek proberen uit alle macht te compenseren wat niet meer goed functioneert. En verkrampte spieren zijn niet alleen pijnlijk, ze veroorzaken vaak ook verdere klachten.

Bewustwording

De rug draagt vrijwel elke houding of is betrokken bij de houding. Doordat we ongemerkt heel vaak een verkeerde houding aannemen, kunnen op den duur klachten ontstaan. Maar wie kan nog voelen wat een juiste houding is en wanneer het lichaam verkrampt? En als je het wel voelt, kun je er dan iets aan veranderen? Kun je nog wel ontspannen?

Het lichaam past zich automatisch aan, bij een verkeerde houding. Spieren worden meer op spanning gebracht, of juist minder. Net zo lang tot er geen ruimte meer is om nog meer te compenseren, vaak is dat het moment waarop de serieuzere klachten ontstaan.

Het is daarom een goed idee om te kijken naar de lichaamshouding, want als die de klachten heeft veroorzaakt, zal die aangepast moeten worden. Dat dit oefening en geduld vraagt spreekt voor zich. Je nieuwe houding moet niet alleen een nieuwe gewoonte worden, ook je spieren moeten getraind worden op een andere basisspanning.

Yoga

Yoga kan heel goed helpen bij het aanleren van een juiste lichaamshouding. Door je bewust te worden van je houding en de spanning in je spieren, kun je opmerken waar aanpassing wenselijk is. De staande berghouding is al een heel mooi begin, bewustwording door yoga in een houding die eigenlijk iedereen kan uitvoeren.

Dat een betere lichaamshouding ook de werking van alle organen en andere functies in het lichaam ten goede komt, staat als een paal boven water. Het begint met voelen en dat is precies waar je in geoefend wordt als je aan yoga doet. Geduld is ook hierbij belangrijk, als je denkt dat je met een uurtje yoga je probleem kunt oplossen, dan zul je teleurgesteld raken. Het is vaak een wat langere weg, maar het resultaat is dan ook langdurig. Dat geeft moed! En vaak zijn er wel heel snel kleine verschillen op te merken, ook dat is resultaat.

Preventie

Nog beter is het om je bewust te worden van je houding voordat je met klachten loopt. Voorkomen is beter dan genezen. Yoga als preventie voor allerlei fysieke ongemakken of klachten. Een goed idee!

Prestatie

Wie lichamelijk vastzit, wordt continu afgeleid. Wie soepel beweegt, beweegt zich niet alleen lichamelijk soepel, maar beweegt ook soepel door het leven. Kijk maar om je heen, hoe mensen bewegen zegt veel over hoe ze in het leven staan. Dat yoga daarom ook heel goed kan bijdragen aan de schoolprestaties van jongeren, wordt meestal niet zo snel bedacht. Toch is een bewustwording een waardevolle aanvulling op elke opleiding, jongerenyoga in combinatie met het leren omgaan met stress zou onderdeel moeten zijn van elk schoolprogramma. Wat heb je immers aan al je theoretische kennis als je in de praktijk vast blijkt te lopen?

EindExamenYoga is het programma dat jongeren eenvoudig kunnen volgen, dat hier speciaal voor bedoeld is. Omgaan met stress en prestatiedruk, oefeningen die je kunt doen om lekker te kunnen slapen, weten dat een black-out niet het einde betekent: dat geeft rust

Ga je gebukt onder alle spanning? Gooi het van je rug af, dat voorkomt klachten!

Reactie plaatsen