Hoe los je slaapproblemen op?

Slaapproblemen bij jongeren

Tijdens de tienerjaren doen zich bij veel jongeren slaapproblemen voor. Navraag bij huisartsen levert hiervan een bevestiging op, want het probleem is voor velen serieus genoeg om ermee langs de huisarts te gaan. Het euvel doet zich voornamelijk bij meisjes voor.

Het is erg zonde als je al op jonge leeftijd moet starten met medicatie of dit soort hulpmiddelen om beter te slapen. Zelfs als het homeopatisch is, het werkt verslavend. Al is die verslaving niet altijd lichamelijk, mentaal werkt het zeker verslavend. Al snel heb je het idee dat je niet meer zonder kunt. (klinkt als verslavend, toch?)

Een voorbeeld; Als je denkt dat je niet kunt slapen zonder eerst een glas water te drinken, dan werkt dat ook verslavend. Als een dwangmatigheid. Maar op een gegeven moment kun je ook echt niet meer slapen zonder dat glas water, want dat heb je dan in je brein geprogrammeerd.

Structurele slaapproblemen

De beste remedie tegen structurele slaapproblemen is voorkomen dat je het als een probleem gaat zien. Wanneer je elke avond in je bed stapt met het idee dat je toch wel weer uren wakker zal liggen, dan is de kans ook steeds groter dat dat gebeurt.

Een tweede tip is dat je gaat bedenken wat de reden is om te slapen. Ga je naar bed met het idee dat je goed moet slapen om morgen te kunnen presteren, dan ben je al met het presteren van morgen bezig. Dat houdt je wakker.

Buig dat idee van slapen weer om naar slapen omdat ik graag wil slapen, slapen is fijn. ‘Slapen is heerlijk, ik mag nu gewoon in mijn bed gaan liggen en genieten van de rust’.

Slapen is mijn hobby!

Er zijn ook veel ontspanningsoefeningen die je kunt doen, liggend in je bed, zonder dat ze je moeite kosten. Deze oefeningen doen eigenlijk niets anders dan je gepieker doorbreken. Meestal zijn het gedachten die je wakker houden, dus als je een manier weet om die gedachten geen kans meer te geven, dan houdt je gepieker je ook niet meer wakker.

Heerlijk als je lekker kunt slapen, niet voor iedereen is dat zo vanzelfsprekend. Veel deelnemers aan EindExamenYoga geven aan het begin van de lessen aan dat zij slecht slapen. Zo fijn om dan tegen het einde van de cursus te horen: ‘Hoe het kan weet ik niet, maar ik slaap gewoon beter.’

Beter concentreren, rustig blijven bij een black-out, beter slapen, minder piekeren: dat zijn zomaar wat voordelen van het volgen van de cursus van EindExamenYoga. En nog mooier, je vergeet het nooit meer, dus het is letterlijk een investering in de rest van je leven.

Er zijn steeds meer trainers in Nederland en inmiddels komen er ook steeds meer trainers in Vlaanderen. Op de website kun je ze vinden. Stuur een mailtje als er geen trainer is bij jou in de buurt, want er zijn er nog aardig wat in opleiding. We verwijzen je graag door!

 

Wil je ook een vermelding op de website? Dan kun je zelf trainer worden. Je vindt alle informatie hier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen