Ik kan er niet van slapen! Ik ben doodmoe!
25 februari 2021 

Ik kan er niet van slapen! Ik ben doodmoe!

Lig jij er wakker van?

Als ik vraag aan jongeren wat zij graag willen leren of waar zij een oplossing voor zoeken tijdens de cursus EindExamenYoga is het antwoord vaak dat zij beter zouden willen slapen.

Slaapproblemen onder jongeren, het komt veel voor. Gek genoeg wat vaker bij de meiden dan bij de jongens, maar niet zelden belanden ouders hiervoor met hun kind bij de huisarts. Natuurlijk is een goede nachtrust heel belangrijk, maar om direct met medicatie te starten, al dan niet alternatief, ik denk dat je altijd eerst moet proberen om het zonder dit soort middelen op te lossen.

Doordat veel jongeren dit ook benoemden tijdens de kennismaking, heb ik een slaapoefening toegevoegd aan het programma. Een simpele slaapoefening, je hoeft er niet eens voor te oefenen. Je wordt er na verloop van tijd wel beter in, dan gaat het gemakkelijker. Zodra je de oefening kent, kun je ‘m toepassen. En verdwijn je in een heerlijke diepe slaap.

Slaapproblemen verminderd of verdwenen

Het is verrassend hoe eenvoudig het kan zijn. Soms lijken problemen enorm, maar zijn ze gemakkelijk te verhelpen. Alleen al door een andere benadering is een probleem soms opgelost. Andere problemen zijn niet op te lossen, daar kun je dan eigenlijk ook rust mee hebben. Waar je niets aan kunt doen, daar kun je beter met rust laten.

De slaapproblemen onder scholieren blijken vaak verminderd of zelfs verdwenen als zij bekend zijn met een makkelijke slaapoefening. Aan het einde van elke lessenserie vraag ik de deelnemers of zij hebben gevonden wat ze zochten. En of er, zelfs dan al, iets veranderd is.

Niet zelden wordt er gemeld dat beter geslapen wordt. Letterlijk zei een jongen eens; ‘Ik weet niet hoe het komt, of het hierdoor komt, maar ik slaap gewoon weer goed.’

Ik slaap weer goed

Hoe mooi is dat. En die slaapoefening? Die vergeten zij nooit meer!

De slaapoefening is onderdeel van de cursus EindExamenYoga. Een gecertificeerde trainer kun je hier vinden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen