Hoeveel yoga-bedrijven kent Nederland?
28 maart 2021 

Hoeveel yoga-bedrijven kent Nederland?

Behoefte aan stilte

In Nederland zijn er meer dan 6700 yoga-ondernemingen. En voor allemaal is er ruimte.⁠ Sterker nog, er kan op dit moment niet voldaan worden aan de vraag. De behoefte aan een moment van rust en stilte is enorm gegroeid en de drempel om een yogaleraar op te zoeken lijkt een heel stuk lager.

Ondanks het vele thuiszitten en in je eentje huiswerk maken en studeren is ook onder jongeren de behoefte aan rust en stilte toegenomen. Er is behoefte aan ondersteuning, aandacht, tijd voor de persoon zelf. Eén aspect wordt vaak vergeten, jongeren realiseren zich vaak niet hoeveel prikkels zij doorlopend ontvangen. Overigens geldt dit ook voor veel volwassenen.

Hoe mooi is het als je dat moment kunt bieden? Een heuse reset in de vorm van een yogasessie? Buiten in een klein groepje of samen wandelend in een park of in de natuur. Zo nu en dan even stilstaan en wat oefeningen doen. Stilstaan bij jezelf en eenvoudige oefeningen doen. Gebruik je zintuigen bijvoorbeeld of maak een eenvoudige beweging.

Het effect is vrijwel direct voelbaar, al moeten deelnemers dat vaak eerst weer leren voelen. Maar eenmaal herontdekt, zijn het toch magische momenten, waar velen een hele week op kunnen teren.

Jongeren hebben niet zoveel interesse

Vaak hoor ik zeggen dat jongeren niet zoveel interesse hebben in yoga of mindfulness. Gelukkig is daar ook een verandering gaande, scholieren en studenten staan steeds meer open voor het vinden van stilte. Zij zien vrienden en vriendinnen uitvallen met een burn-out of met een flinke oververmoeidheid. Daar past iedereen voor, dus als het allemaal wat teveel dreigt te worden, verwijzen de jongelui elkaar ook door naar een plek waar je rust kunt vinden. Juist, de yogastudio. En voor nu is de yogastudio buiten (ik vind het heerlijk!)

Gereedschapskist

Met het programma van Eindexamenyoga ontvangen de leerlingen ook nog praktisch toepasbare tools, die ze zich eigen kunnen maken en kunnen inzetten als dat nodig is. Zodat de rust bewaard wordt, ook als het spannend dreigt te worden.

Wie wil er nu geen gereedschapskist vol tooltjes om in te zetten bij bijvoorbeeld een black-out?

Aantallen

In Nederland alleen al doen jaarlijks zo’n 200.000 leerlingen eindexamen. Jaarlijks tweehonderdduizend leerlingen met spanning en stress en dan hebben we het nog niet over alle mensen om deze jongeren heen. Er zijn veel eindexamenkandidaten die graag een cursus zouden volgen die ze meer zelfvertrouwen geeft, faalangst vermindert en de concentratie verbetert. Laten wij er met onze 6700 yogascholen voor zorgen dat we wat te bieden hebben, dat ze aanspreekt.

Leren omgaan met stress en kennismaken met yoga!

Over de schrijver
Reactie plaatsen