Examens en yoga

Wat is faalangst?

Faalangst

Faalangst, weet jij wat dat is?

Wikipedia meldt het volgende:

Faalangst of atychifobie is de angst om te falen, tekort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen.

Wanneer je het woord 'faalangst' opsplitst, komen er twee nieuwe vragen op.

1. Wat is falen?

2. Wat is angst?

Falen

Wat is falen? Bestaat dat eigenlijk wel? Een interessante invalshoek, om je af te vragen of falen wel bestaat. Want als je kijkt naar de definitie hierboven, waar ben je dan tekort geschoten? Wie bepaalde in de eerste plaats aan welke verwachting je zou moeten voldoen? Was die wel realistisch? En als je niet aan de verwachtingen van wie dan ook hebt voldaan, heb je dan volstrekt gefaald? Ik denk het niet. Je leert altijd. Zelfs als alles wat je wilde niet gelukt is, dan heb je geleerd hoe het niet moet.

Angst

Laten we ook eens kijken naar angst, wat is angst? Angst is een gevoel, dat in ons menselijke systeem is ingebed. In de oertijd moest je kunnen vechten of vluchten, angst brengt een acute reactie op gang, waardoor je in één klap kracht en energie tot je beschikking hebt. Hartstikke zinvol, als er ineens een beer uit de bosjes springt. Maar al heb je angst voor je examen, om maar een voorbeeld te noemen, dan is vluchten en vechten allerminst zinvol, en kun je je energie beter gebruiken.

Angst hebben voor zaken waar je niet voor kunt vechten of vluchten, geeft echter dezelfde fysieke reactie als angst voor zaken waar je wel kracht voor nodig hebt. En dat kan heel vervelend worden, want stel je voor dat je angst hebt voor  abstractere zaken zoals klimaatverandering, de uitslag van je voetbalclub of om betrapt te worden op de leugen die je hebt verspreid..... dan sta je doorlopend op scherp. Wie doorlopend op scherp staat, kan verwachten in een burn-out terecht te komen, want je raakt uiteindelijk uitgeput.

Soorten faalangst

Er zijn verschillende vormen van faalangst. Faalangst kan zich op verschillende manieren uiten.

1. Cognitieve faalangst: op het moment dat je moet laten dat je de kennis hebt, weet je het niet meer (zoals black-out)

2. Sociale faalangst: treedt op in het openbaar of als je met andere mensen bent (wat zullen ze van mij vinden)

3. Motorische faalangst: controle-verlies over bewegingen als je onder druk staat (er kijkt iemand op je vingers)

Vaak lopen deze verschillende vormen door elkaar heen en versterken ze elkaar.

Faalangst kan onderscheiden worden in negatieve faalangst en positieve faalangst. Negatieve faalangst maakt dat je onder druk minder goed presteert. Veel mensen kennen ook positieve faalangst, zij presteren juist beter als zij een beetje onder druk staan.

De mate waarin de angst de regie heeft over je, bepaalt of het problematisch is. Angst is normaal, als faalangst al bestaat dan is ook dat een normaal verschijnsel. 'Van je faalangst afkomen' is daarmee overbodig en onnodig (je zult falen als je dat probeert  ). Therapeuten en coaches zouden er goed aan doen dit anders te noemen, bijvoorbeeld 'de baas worden over faalangst' of 'leren faalangst te beheersen'.

Verboden

Het woord 'faalangst' zou wat mij betreft verboden moeten worden, het brengt mensen, vaak zeer jonge kinderen, enkel maar op het idee dat ze angstig kunnen zijn om te falen. Gebruik als het echt nodig is het woord 'angst', dat kan handig zijn om een gevoel te benoemen. Angst mag, angst is zelfs zeer nuttig. Wie geen angst kent, zal zeer waarschijnlijk niet zo lang leven. Veel belangrijker is het om te leren je angst te beheersen en te weten waar het van pas komt en waar het overbodig is. Dan is angst je beschermer.

Is je angst echter de baas over jou, dan is het zinvol om er iets aan te doen, zodat jij zelf weer de baas wordt. Ook over je angsten.

Jong geleerd

Met de cursus EindExamenYoga leer je jonge mensen angst en stress te herkennen en bied je ze simpele tools om het stressniveau in het lichaam te verlagen. Technieken die levenslang meegaan, je levert een waardevolle bijdrage aan elke leerlingen die je hiermee weet te bereiken.

Reactie plaatsen