Ken je de combinatie jongeren en stoelyoga al?

Ken je de combinatie jongeren en stoelyoga al?

Stoelyoga werkt drempelverlagend >

Als ik op school de 7-weekse cursus eindexamenyoga geef, waar leerlingen leren omgaan met stress en faalangst, maak ik vaak gebruik van stoelyoga. Het is heel prettig om alles te kunnen delen in een setting die niet zo ongemakkelijk is als op een yogamatje. Want zitten op een matje, dat ervaren veel jongeren als ongemakkelijk. Vooral in het begin. En yoga-houdingen kunnen prima op een stoel gedaan worden.

Het is anders dan een reguliere jongerenyogales, waar leerlingen letterlijk komen om aan yoga te doen. Je zou kunnen zeggen dat deze jongeren al weten waarvoor zij komen. Jongeren die nog niet bekend zijn met yoga, hebben er nogal vaak een vooroordeel over.

Omdat het duidelijk drempelverlagend werkt als leerlingen weten dat de cursus zittend op stoel gegeven wordt en zij niet op een yogamatje hoeven liggen, is stoelyoga inmiddels ook onderdeel van de trainersopleiding.

Een tafeltje voelt veilig

Altijd een mooi moment, want in een gewoon leslokaal schuif ik dan alle tafels opzij en zet ik de stoelen in een ruime kring. De leerlingen die binnenkomen kiezen een plekje, op dit moment is het al ongemakkelijk. Achter een tafeltje zitten is op een bepaalde manier veilig. Dus nu die tafel weg is, we allemaal in een kring zitten en niemand zich kan verstoppen is de eerste les al daar. ‘Hoe vinden jullie het om zo te zitten?’ Het eerste bruggetje naar ‘voelen’ is al gelegd voordat je je hebt voorgesteld. Daar hoef je niet eens iets over uit te leggen, sterker nog, de kans dat ‘het denken’ het dan meteen weer overneemt is vrij groot. Dus lekker zo laten. Ongemakkelijk. Prima! En starten met les 1.

Mocht je getwijfeld hebben aan de bovenstaande tekst, dat het ongemakkelijk is voor velen om op een yogamatje te zitten, dan zal die twijfel nu weggenomen zijn. Stoelyoga is al ongemakkelijk, zelfs met gewone kleding aan.

Mini-cursus stoelyoga gratis

Als je de kans hebt, volg dan een bijscholing voor yoga op de stoel. Voor veel doelgroepen te gebruiken; senioren, kantoren, tijdens seminars, het biedt eindeloze mogelijkheden. Een waardevolle cursus.

Maar het kan voorlopig ook anders. Voor de jongeren in de anti-stress cursus is stoelyoga zo waardevol, dat een vertaling van alle yogahoudingen naar stoelyoga bij de trainersopleiding inbegrepen is. Die mini-cursus krijg je er dus gratis bij!

Over de schrijver
Reactie plaatsen