Seniorenyoga, kantooryoga, jongerenyoga: stoelyoga!
07 april 2021 

Seniorenyoga, kantooryoga, jongerenyoga: stoelyoga!

Stoelyoga achter je bureau, tijdens de pauze

Een goed idee! Tijdens je pauze bewegen, zelfs als dat op je stoel is. Ontspannen, circulatie activeren, rust voor de ogen en voor het brein. Zomaar een aantal waardevolle redenen om een aantal minuten op je stoel te yoga’en.
Als we het echter over jongeren hebben, zou ik ditzelfde advies niet zo snel geven. De redenen om even wat yoga-oefeningen te doen zijn er evengoed, alleen willen jongeren dat meestal niet zo horen.

Kun je je nog je eigen puberteit herinneren? Is het niet vaak zo dat je juist tijdens deze fase van je leven het gevoel hebt dat je alles maar van iedereen moet doen? Dat je allemaal ongevraagde en irritante adviezen krijgt? Dat je het zelf wel uitmaakt?

Pauze is pauze.

Pauze is tijd waarover je zelf kunt beschikken en zelf mag bepalen wat je doet.

Wanneer je tegen een puber zegt dat hij of zij een paar oefeningen zou kunnen doen tijdens zijn vijf minuten pauze, dat wordt dat al snel opgevat als een nieuwe opdracht. ‘Wéér iets wat ik moet doen. Ik heb toch pauze?!’

Er zit al snel iets in het advies besloten dat je de vertelt wat de jongeren moeten doen, althans, zo wordt het al snel opgevat. Laat het liever ontstaan, maak subtiele opmerkingen of stel suggestieve vragen, waardoor zij vanzelf op het idee komen. Of niet.

Bied eenvoudig de stoelyoga (of op de mat) aan, zodat de leerlingen weten wat er mogelijk is. Want wat je kent, kun je dan zelf toepassen als je daar behoefte aan hebt.

Het is de levensfase waarin je mag ontdekken en onderzoeken wat bij jou past en wat niet. Soms is het moeilijk om dat te laten gebeuren, zeker als je het antwoord eigenlijk wel weet en je ziet dat er een andere keus gemaakt wordt. Bedenk dat jij, dat wat je weet, ook zelf hebt mogen ontdekken, ooit. Waar het geen onoverkomelijke gevolgen heeft, zouden we onze jongeren best wel wat meer hun eigen lessen mogen gunnen.

PS Vanwege alle goede redenen om wat yoga te doen in je pauze, zit bij de trainersopleiding van EindExamenYoga een mini-cursus stoelyoga. Alle gebruikte yogahoudingen zijn zowel op de mat als op de stoel toegevoegd.

Over de schrijver
Reactie plaatsen