Hoe blijf ik boven water als yogadocent?
17 februari 2021 

Hoe blijf ik boven water als yogadocent?

Hoe hou ik mezelf en mijn yogabedrijf overeind?

Er is veel onrust in de wereld, ook in Nederland. Hoewel wij het hier relatief goed hebben, maken veel mensen zich zorgen over hun financiële situatie. Begrijpelijk, we staan met z’n allen voor een enorme uitdaging. Van de mensen die normaal gezien het hardst schreeuwen om minder individualisme en meer verbinding hoor je nu geluiden die toch behoorlijk individualistisch zijn. Elke branche lijkt om het hardst te roepen dat juist zij open moeten, voor de gezondheid of om andere spontaan bedachte redenen. Of mensen sluiten zich aan bij allerlei tegenbewegingen, ik vraag me weleens af of ze écht in de complotten geloven of dat ze gewoon weer open willen. Uit eigenbelang dus.

Persoonlijk vind ik het niet zo van belang wat ik ervan denk. En al helemaal niet om dat rond te roepen. Ik vind er echt wat van, geloof me. Maar ik ben vooral blij dat ik niet degene ben die alles moet regelen voor 17miljoen mensen en heb veel respect voor de mensen die dat wel doen.

We zijn een samenleving met een democratisch gekozen regering, ik ga weer keurig stemmen half maart. Zoals ik dat altijd doe. We zijn een samenleving, dus we leven samen. En dan moet een ieder zo nu en dan concessies doen en zijn regels nodig. Die werken meestal in je voordeel en heb je niet zo in de gaten, maar nu is dat even anders. Het is zoals het is.

Hoe ga ik dit overleven?

Ook in yogaland is het kommer en kwel. Er zijn veel zelfstandigen die nu voor een uitdaging staan die niemand had kunnen voorzien. Hoe ga ik dit overleven?

We komen al snel terecht op de websites van businesscoaches, die roepen dat zij nog maar 6 uur per week werken en toch tonnen omzet scoren. Het is verleidelijk om daar in mee te gaan, maar weten ze wel echt waar ze het over hebben? Is het wel waar wat ze zeggen? Als je goed kijkt, zie je zoveel posts en mails voorbij komen, joh, daar zou je toch meer dan fulltime werk aan moeten hebben.

Het spaarzame geld dat je nog hebt, kun je dat niet beter uitgeven aan iets waar je NU wat inkomen mee kunt genereren?  Om door deze periode heen te komen?

Groter groeien betekent volgens deze coaches onder andere dat je zaken waar je zelf niet zo goed in bent moet uitbesteden. Anders hou je jezelf klein. Yeah right. Dan moet er wel geld zijn om die mensen te betalen. Zou het een beter alternatief kunnen zijn dat je verbinding zoekt met iemand die jou kan helpen om juist die zaken wél te gaan begrijpen? Misschien is er wel iemand in je omgeving die jou daarbij kan helpen? Ga die uitdaging maar aan, wat heb je te verliezen? Gebruik de tijd die je nu hebt nuttig. Dat is een geweldig goede investering in de toekomst van jou en van je bedrijf. Ik zal wat voorbeelden noemen.

Kijk goed naar wat je doet

Bijvoorbeeld jouw boekhouding? Ondernemers die een balans kunnen lezen en begrijpen hoe deze in elkaar zit, kunnen serieus veel besparen. Bijvoorbeeld op belastingen. Dat is gratis geld, binnen alle regels. Door simpelweg de mogelijkheden te benutten die er zijn (die er voor bedoeld zijn). En niet door die besparing meteen door te moeten sluizen naar het administratiekantoor.

Of een ontwerper. Het mag dan wat minder mooi of perfect zijn als je het zelf hebt gemaakt, het is wel van jouw hand. Voor een paar tientjes kun je al een online cursus volgen over Canva, waarna je het voortaan zelf kunt. Een blijvende besparing dus. (onder andere te vinden op topgemerkt.nl)

Zo kun jouw kennis en vaardigheden uitbreiden, minder uitgeven nu er weinig inkomsten zijn, besparen als de inkomsten er straks wel weer zijn en een financiële buffer opbouwen voor een volgende crisis.

Kijk naar wat je nu wél kunt doen, waar je direct omzet mee kunt maken, investeer daarin. Volg een online cursus stoelyoga en ga online kantooryoga bieden (bijvoorbeeld stoelyoga-nederland.nl). Volg een opleiding mind-walk en ga buiten je lessen geven (bijvoorbeeld mind-walk.nl). Volg online de jongerenyoga-opleiding van EindExamenYoga en ga 1op1 jongeren ondersteunen, ze liggen letterlijk en figuurlijk voor het oprapen, het is zo hard nodig.

Ik heb nu vier voorbeelden genoemd, waaronder mijn eigen aanbod. Je kunt deze vier opleidingen volgen, allemaal, voor minder geld dan een gemiddeld traject bij een businesscoach. Je kunt direct aan de slag en je houdt nog heel wat geld over ook!

Denk goed na waar je je spaarzame geld aan uitgeeft, juist nu!

Verbinden, samenwerken, samenleven

En o ja, wil je besparen op je boekhouding? Ik geef daar nul euro aan uit, ik investeer daar wat van mijn eigen tijd in. In ruil voor een uur of anderhalf in de maand weet ik precies hoe ik ervoor sta (-/- de tijd die ik anders kwijt was aan de boekhouder). Daarvoor gebruik ik een eenvoudige excel sheet. Ik deel hem graag, vraag het me gerust.

En mocht je dát niet zien zitten, dan weet ik ook nog een paar professionele administratiekantoren voor je, die je óók nog kunt betalen van het geld dat je over hield in het vorige voorbeeld. Vraag het mij gerust.

Verbinden, samenwerken, samenleven. Blijf gezond, op alle fronten.

Namasté

Over de schrijver
Reactie plaatsen