Mini-cursus stoelyoga

Yoga op een stoel

Naast yoga op de welbekende yogamat, kun je ook heel goed yoga doen op een stoel. Daarbij denken yoga instructeurs vaak aan ouderen of aan yoga op kantoor.

Wist je dat er nog een plek is waar stoelyoga een geweldige oplossing biedt?

Bij de cursus EindExamenYoga op het voortgezet onderwijs is yoga op de stoel een uitkomst!

Voor jongeren is het prettig als:

  • zij geen speciale kleding aan hoeven te trekken
  • niet op de vloer hoeven te zitten
  • er in een ‘gewoon’ leslokaal lesgegeven wordt
  • er geen inkijk is van buiten het lokaal

Er zijn leerlingen die niet eens zouden beginnen aan de cursus als zij niet wisten dat het op deze manier zou gaan.

Het is al snel ongemakkelijk

Zet in een klaslokaal de tafels maar eens aan de kant. Plaats de stoelen in een kring en laat de deelnemers een plekje kiezen. Zorg dat iedereen goed met beide voeten op de grond zit. Dit is al ongemakkelijk! De bescherming die een tafel gevoelsmatig biedt, is ineens verdwenen.

Door het te benoemen ‘ongemakkelijk zo?’ of ‘voelt het raar?’ heb je meteen contact. Betere opmerkingen zijn ‘hoe voelt dat?’ of ‘zitten jullie prettig?’, want deze opmerkingen zijn minder suggestief. Toch kies ik tijdens de eerste les vaak voor de eerste, suggestieve opmerkingen, om een beetje te helpen.

Weet je wat zo mooi is? Het voelt ook best raar, in zo een kring, open en zonder tafel. En dat gevoel, dat voelen, dat is precies waar je heen wilt. Dus voordat je überhaupt met de de les bent gestart, is er al een begin. Je bent meteen bij het gevoel.

Eindontspanning op de stoel

Een veelgestelde vraag is of je ook de eindontspanning op de stoel kunt doen. Het antwoord is volmondig JA! Met jongeren op school werkt dat misschien nog wel beter dan liggend op een matje. Liggend op je matje kun je je echt heel kwetsbaar voelen en dat draagt niet erg bij aan een diepe ontspanning.

Stoelyoga: het is echt een supergoede manier om op school deze cursus te geven. Daarom krijg je bij de trainersopleiding ook alle gebruikte asana’s in de stoelyogavariant.

Alle asana's kunnen op een stoel worden uitgevoerd

Boomhouding of Vrksasana op de stoel

Een mini-cursus stoelyoga cadeau dus!

Over de schrijver
Reactie plaatsen