Yogaprops

Wat zijn yoga-props?

Props

Props zijn hulpmiddelen. Eigenlijk is daarmee alles gezegd. In de verschillende yoga-stromingen wordt er verschillend over het gebruik van hulpmiddelen gedacht en wordt er op een andere manier gebruik van gemaakt.

Er zijn steeds meer verschillende props verkrijgbaar, een kleine opsomming;

1. Mat

Hoewel je ook zonder zou kunnen, is een yogamatje toch het eerste wat je gebruikt als je yoga gaat beoefenen. Het is prettig om een 'eigen' plekje te hebben. Er zijn veel soorten matjes: stroef, zacht, hard, wol, noem maar op. Afhankelijk van de yoga-vorm en je eigen voorkeur kun je een matje kiezen. Afmeting ongeveer 180 x 60 cm.

2. Handdoek

Heeft meestal de afmeting van je mat. Kan erop geplaatst worden voor grip of hygiëne. Kan als deken over je heen liggen in Savasana. Kan als matje dienen als je op reis bent.

3. Deken

Naast het gebruik van een deken om je warm te houden tijdens een ontspanning in Savasana, kan een deken opgevouwen of opgerold gebruikt worden als ondersteuning.

4. Blok

Blokken zijn licht gewicht, meestal gemaakt van kunststof of kurk. Ze worden vooral gebruikt ter ondersteuning, als opvulling en als verhoging. Afmeting ongeveer 24 x 14 x 8 cm. Er worden ook blokken met andere vormen gebruikt, maar de meest gebruikte is de rechthoekige.

5. Bolster

Met een bolster wordt meestal een langwerpig kussen bedoeld. Het is zacht, maar veert niet heel erg in, de vulling is relatief zwaar. Een bolster wordt gebruikt om te ondersteunen, om op te zitten, als opvulling of als verhoging. In sommige yogaklassen wordt een bolster ook als gewicht gebruikt.

6. Riem

Yoga-straps of yoga-riemen worden gebruikt om een houding te kunnen uitvoeren of te intensiveren.

7. Meditatiekussen

In veel verschillende vormen en afmetingen te vinden. Een kussen om op te zitten tijdens het mediteren. Met een vulling die zacht is, maar niet erg verend. Welk kussen bij jou past, is een kwestie van uitproberen. Er bestaan ook meditatiebankjes, meditatiestoelen, dekens, omslagdoeken, matten, enzovoorts.

8. Yoga-tas

Een hele leuke, want een yoga-mat past meestal niet in een gewone tas. Een yoga-tas is een tas waar een opgerold matje wél in past. Je kunt de meeste matjes overigens ook opvouwen, dat doet bijna niemand, maar soms is dat veel handiger. 

Nodig?

Bij de oude meesters in het verre oosten, daar waar yoga ontstaan is, werden geen props gebruikt. Het kan allemaal zonder, zeker als je het hebt over de essentie van yoga. Een dure kekke yoga-uitrusting maakt je nog geen yogi, dus laat je niet gek maken. Wie start met yoga komt er al doende wellicht achter dat hier en daar een hulpmiddel prettig is en zorgt voor meer ontspanning, uiteindelijk heb je het allemaal niet meer nodig en kan het zelfs een belemmering vormen om echt los te laten. Kortom: maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn, maar gebruik niet elke mogelijkheid omdat die er is.

Reactie plaatsen