Toegevoegde waarde van yogadocenten voor tieners
08 maart 2021 

Toegevoegde waarde van yogadocenten voor tieners

Persoonlijke comfortzone

Ben jij ook een yogadocent die alleen les wil geven binnen jouw comfortzone?

Denk er even over na en merk op wat deze vraag met je doet, welk gevoel het bij je oproept.

Het is een interessante vraag, maar het antwoord kan jou veel brengen. Op het gebied van persoonlijke ontwikkeling of juist op een heel ander gebied, zoals het succesvol maken van jouw bedrijf. Want als je je neus optrekt voor lesgeven aan bepaalde doelgroepen, dan sluit je niet alleen die doelgroep uit van jouw mooie lessen, maar je sluit ook jezelf af voor alles wat jij kunt leren van deze mensen.

Een onderzoekje, dat laatst gedaan is door een yogadocent, bevestigde wat ik al een tijdje dacht te zien. Er is veel yoga te vinden voor kinderen, volwassenen en ouderen, maar jongerenyoga wordt bijna niet gegeven.

Angst om voor jongeren te staan 

Wat ik vaak hoor is dat mensen zeer geïnteresseerd zijn in het programma van EindExamenYoga, maar dat de angst om voor een groep jongeren te staan ze tegenhoudt.

Laat ik hieraan toevoegen dat ik daarna vaak hoor dat zij hadden gewild dat deze cursus er in hun tijd was geweest. Lees het nog een keer: de angst om voor een groep jongeren te staan. Dus als deze cursus er in jouw tijd wel geweest was, was er geen yogadocent die hem aan jou durfde te geven? Het is toch hilarisch!

Zoek eens een yogadocent die wel jongerenyoga geeft en vraag of het klopt, dat jongeren juist de mooiste groepen vormen om les aan te geven.

When you step out of your comfort zone, you are stepping into your greatness

De puberleeftijd is de mooiste die er is! Dan ontdek je de wereld, laat je de hand van je moeder los, dan ga je ontdekken, uitproberen, leven. 

De tienerjaren zijn echter ook jaren van onzekerheid. Als puber voel je je al heel wat en vind je dat je het allemaal zelf wel weet, maar zodra er iets aan de hand is ben je heel snel weer dat kind. Andersom werkt het trouwens hetzelfde, dat wordt nog weleens vergeten. Want als ouder kun je al veel verwachten van je kind, zelfstandigheid en volwassen gedrag, maar verwacht je ook dat je kind naar jou luistert en volgens jouw regels leeft.

Ingewikkelde jaren voor velen, maar ook prachtige jaren, waar vaak met plezier op teruggekeken wordt. Maar, er gebeurt veel, er moet wel veel en er wordt wel veel van je verwacht.

Waar kun je nog gewoon zijn wie je bent?

Wij kunnen, als yogadocenten, hier een geweldige bijdrage aan leveren. Door een moment van rust te bieden en ruimte om te zijn wie ze zijn. Even niets, even gewoon zijn wie je op dat moment bent als jongere, hoe fijn is dat? Als yogadocent zul je merken dat ook jij enorm groeit, wanneer je meer met mensen uit een andere leeftijdsgroep aan de gang gaat.

Dus, lieve yogadocent, omarm de jongeren in onze samenleving in plaats van ze uit de weg te gaan. Leer van de jonge generatie, verbind je, maak duidelijk dat je waardering en respect te bieden hebt. Sluit pubers toch niet uit van jouw lessen! Pas jouw lessen aan, zodat duidelijk is wat je te bieden hebt, zodat een geïnteresseerde tiener weet dat het ook zinvol is om naar jouw lessen te komen. Want dát is vanuit jongeren bekeken vaak een drempel. Er moet iets ‘te halen’ zijn, anders dan rust en ontspanning, want dat spreekt niet zo aan. Daar hebben zij het veel te druk voor.

Ja, juist als je het te druk hebt kan yoga je helpen, dat weet ik, maar dat wist ik niet toen ik puberde. Ik had je uitgelachen als je mij dat toen verteld had. Maar ik had wel gewild dat er een cursus was, waar ik had kunnen leren omgaan met de prestatiedruk en alle verwachtingen.

Omarm onze jongeren

Gelukkig is er nu wel een cursus die je leert omgaan met stress en spanning. Groei en geniet mee, word trainer!

Over de schrijver
Reactie plaatsen