Yoga op de middelbare school

Werkzaam in het voortgezet onderwijs

Veel eindexamenyoga-trainers zijn yogadocenten die al werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs. Meestal geven zij yogales naast hun baan op school. Ook blijken zij niet zelden de voortrekkers te zijn van yoga op de middelbare school.

De kleine stukjes yoga die zij inbouwen, tijdens of voor de lessen die zij geven, blijken hartstikke waardevol te zijn.

Docent, faalangstcoach en zorgcoördinator

Regelmatig volgen docenten, faalangstcoaches of zorgcoördinatoren de trainersopleiding  van EindExamenYoga en ik krijg daar mooie reacties op terug. Deze mensen zijn yogadocent of ze zijn heel bekend met yoga of mindfulness.

Laatst kreeg ik dit bericht van een trainer in opleiding;

“Ik heb je cursus aangevraagd omdat ik op een middelbare school werk. Ik geef Engels – maar ben ook yogadocent en geef (gaf voor de crisis) les aan volwassenen. Voor mijn lessen op school zoek ik een manier om yoga te geven op een eenvoudige manier, zodat het binnen mijn lessen Engels past. Want in het rooster is er (nog) geen ruimte voor yoga.

Ik heb net de eerste modules gedaan en ik ben echt enthousiast! Dit is precies waar ik naar op zoek was, ik wilde je voordat ik verder ga, alvast laten weten dat ik heel blij ben met je leuke ideeën en jouw mooie werk!”

Overspannen tieners

Het is fantastisch dat er op deze manier gewerkt wordt aan meer bewustwording in het onderwijs, waardoor er op leeftijd al een verbetering is van leven. Een uitspraak die voor mijn gevoel een beetje zwaar klinkt, maar als je het aantal overspannen tieners ziet of kinderen met een burn-out, dan denk ik toch dat het een terechte uitspraak is.

Er is echt interesse vanuit het reguliere onderwijs om actief iets te doen aan het gebrek aan rust, kalmte, concentratie en faalangst bij de leerlingen. Het probleem blijkt vaak dat men geen idee heeft dat er ook eenvoudige methodes zijn, die toch een behoorlijke bijdrage leveren.

Scholen in de omgeving

Daarom moedig ik elke yogadocent aan om eens langs te gaan bij scholen in de omgeving. Zeker met je handboek van EindExamenYoga in de hand, kun je daar laten zien dat je de leerlingen veel te bieden hebt. Maak duidelijk dat je geen yoga komt geven om de leerlingen ingewikkelde gymnastische oefeningen te laten doen en ze lenig te maken. Laat zien dat je niet komt om de leerlingen in kleermakerszit mooie praatjes te verkopen. Echt waar, dit beeld bestaat nog over yoga, vaker dan je denkt!

Benieuwd naar het handboek? Informatie vind je hier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen