Yoga tijdens de examenperiode

"De examens zijn net geweest, ..."

"De examens zijn nu net geweest, heeft het dan wel zin om een opleiding te volgen van EindExamenYoga?" vroeg gisteren iemand aan mij. Het is een vergissing die vaker gemaakt wordt, of misschien een aanname die onjuist is. Want een cursus EindExamenYoga geef je liever niet tijdens de examenperiode, daar is de cursus echt niet voor gemaakt.

Het is, als je aan yoga gewend bent, vast een goed idee om tijdens de examenperiode wat yogaklassen te volgen, om zo jouw hele systeem wat tot rust te brengen en om te ontspannen tijdens deze uitdagende periode. Maar als je niet gewend bent aan de stilte van een yogales, kun je voor onaangename verrassingen komen te staan als je ineens de stilte induikt.

Yogadocenten gaan vaak voorbij aan de eerste ervaringen die zij zelf hadden met yoga, zij onthouden vooral wat het ze gebracht heeft op langere termijn. Door stil te worden kunnen er heftige herinneringen en gedachten of gevoelens boven komen drijven, die jarenlang onderdrukt waren. Daar zit je op dat ene moment, tussen je examens, niet op te wachten.

"Ik ga juist piekeren als het stil wordt..."

Een veelgehoorde uitspraak van beginnende yogi's. Het is waar, al die gedachten gaan langskomen. Ze komen in eerste instantie vaak onder een vergrootglas te liggen. Dat is hartstikke waardevol, maar als yogadocent zou je dit moeten weten en zou je hier rekening mee moeten houden. Timing is dus belangrijk, een onderdeel van je zorgplicht.

Daarom is de cursus EindExamenYoga niet tijdens de examenperiode, maar juist zo ruim mogelijk daar voor. Na de zomervakantie is een mooi moment, maar ook eerdere leerjaren zijn een prima moment voor een cursus stressbeheersing en ontspanning. De ongemakkelijke kantjes (als dat zo genoemd mag worden) kunnen overkomen worden en de technieken die rust brengen tijdens een spanningspiek blijven de leerling bij, zodat ze toegepast kunnen worden tijdens de examenperiode. Tegelijkertijd biedt dit de mogelijkheid om ze te oefenen, om te trainen.

Opleiding voor trainers

De opleiding voor nieuwe trainers, die de cursus EindExamenYoga ook graag willen aanbieden, is daarom jaarrond beschikbaar. Zo ben je als nieuwe trainer altijd in de gelegenheid om te reageren op vragen van opleidingsinstituten, van leerlingen of van hun ouders. Dit programma kan het hele jaar door aangeboden worden voor elke in stressbeheersing geïnteresseerde persoon. De enige periode die juist niet geadviseerd wordt is aan examenkandidaten tijdens de examenperiode. Met deze ene beperking blijven er dus onnoemlijk veel mogelijkheden over.


Over de schrijver
Reactie plaatsen