Decolleté of decraquelé?

Indruk maken

In alle soorten en maten kom je yogadocenten tegen. Persoonlijk beleef ik veel plezier aan alle verschillen die direct zichtbaar zijn. De uitgestraalde energie en de blik in de ogen geven mij de eerste indruk. Dat zit in mijn natuur, dat heb ik mijn hele leven al, dat ik meer afga op deze eerste indruk dan op de buitenkant, het omhulsel.

Dat omhulsel is echter wel direct zichtbaar en ik kan (wil) er niets aan doen dat ik het een aardige bezigheid vind om in stilte die buitenkant te observeren. Wat wil iemand vertellen?

Festival

Weleens op een yogafestival geweest? De eerste keer was ik een paar uur in shock van wat ik allemaal zag. Bewegingloos heb ik met mijn rug tegen een gebouwtje aan gezeten om weer tot mezelf te komen. Mijn hemel, wat takelen sommige mensen zich toe. Sommige dingen begrijp ik, zoals kleding waar je je vrij in kunt bewegen. Maar gemaskerd onder een laag make-up of nagenoeg aan je blote kont over zo'n veld lopen, waarom?

Laten we het maar niet hebben over de hoogmoed die tentoongespreid wordt, de agressieve manier waarop getoond wordt dat 'zij' de besten zijn, het blies mij van de sokken. Het kostte me even tijd om me hiertegen te wapenen, om de modus te vinden waarin ik hiertussen overeind zou blijven. Mocht je je afvragen of ik het verward heb met het 'licht dat zij verspreidden', stop daar maar mee, het was geen licht. Inmiddels ben ik jaren verder en weet ik hier beter mee om te gaan. Maar, als je wilt weten wat spiritueel narcisme is: gaan!

Voor de goede orde, dit gaat over een klein deel van de aanwezigen. Jammer genoeg is het vaak dat kleine deel dat de boventoon voert, zoals dat bijna overal gaat. De schreeuwende minderheid zal ik maar zeggen, alleen schreeuwen deze mensen op een andere manier.

Lesgeven

Tijdens verschillende yogalessen is dit ook weleens een 'dingetje'. En al helemaal met pubers, die door de op hol geslagen hormoonhuishouding nogal eens overmatig bezig zijn met bepaalde lichaamsdelen.

Waarom kiest een yogadocent voor een diep decolleté als er een klas middelbare scholieren naar de les komt?

Er bestaat een grote kans dat de leerlingen zich vooral dát herinneren, dat is hartstikke zonde!

Humor

Laatst ging ik met een groepje bezig, zij hadden verrassend genoeg al eerder een paar yogalessen gehad op school. Toen ik ernaar vroeg, was dit de reactie:

'Dat was met dat oude mens, die dacht dat ze sexy was.'

'Zoooooo, dat zag er echt niet uit.'

'Ik kon alleen nog maar naar dit verrimpelde tieten kijken.'

'Dat was geen decolleté maar een decraquelé!'

Je begrijpt wel hoe sfeer was. En dat woord, ik moest erom lachen, dat vergeet ik nooit meer: "Decraquelé". Voor het overige heb ik de taal wat aangepast, ik zou hier niet letterlijk willen weergeven wat uitgesproken is.

Bodyshaming

Je zou kunnen zeggen dat hier sprake is van bodyshaming. Maar mag ik dan toch even lekker ouderwets zijn? Want het is niet nodig, denk gewoon even na over je gaat doen en wie je tegenover je hebt.

Bovendien is het eeuwig zonde dat deze kinderen zich dat decraquelé herinneren, in plaats van de rust die de yogales ongetwijfeld ook heeft gebracht.

Jongerenyoga

Tijdens de trainersdagen van EindExamenYoga komt het onderwerp kleding steevast aan de orde. Kleding voor de docent, maar ook voor de leerlingen. Schrik niet, je krijgt geen kledingvoorschrift, dat zou net zo erg zijn. Wat je wel krijgt is stof om te overdenken, ik zet je in the point-of-view van de leerling die in jouw les komt. Als jij door deze bril kunt kijken, kun je de rest zelf. Dat komt goed. 

En als het gaat over de kleding als onderdeel van de cursus voor leerlingen? Eye-openers, die menigmaal een reactie oproept bij de nieuwe trainers

'Jeetje, Anette, wat een mooie manier om bewustwording te brengen, dit zou ik nooit bedacht hebben!'

Over de schrijver
Reactie plaatsen