Hoe kom ik binnen in scholen met mijn yogalessen?

Hoe kom ik binnen in scholen met mijn yogalessen?

Yoga op school

Het krijgt langzaamaan steeds meer ruimte, yoga op school of stiltemomentjes op school. De leerkrachten die het toepassen in hun lessen zijn vol lof. En vooral overdonderd door de verandering die het teweegbrengt bij hun leerlingen.

Sommige scholen hebben besloten dat het tijdens één pauze stil is, bijvoorbeeld tijdens de ochtendpauze. Het is geweldig om te zien wat dit voor kinderen betekent. Op de basisschool is dit redelijk eenvoudig in te voeren. Op het voortgezet onderwijs is dat een ander verhaal, daar gaan de leerlingen hun eigen gang tijdens de breaks.

Uitdaging

Op het voortgezet onderwijs (en elke onderwijsinstelling) zou het al een enorm verschil maken, als er elke dag wordt gestart met vijf minuten stilte. Niet meer dan dat. Geen moeite. Niets doen. Vijf minuten.

Het zou helemaal een mooi experiment zijn en ook een regelrechte uitdaging voor een middelbare school, om één van de pauzes tot stiltetijd te verklaren. Het zou nog weleens heel goed kunnen uitpakken. Wie?

Frustratie bij yogadocenten

Yogadocenten kennen de waarden van stiltemomenten, al dan niet in combinatie met yoga. Toch ervaren zij hoge drempels wanneer zij hun yogalessen gaan aanbieden op school. Veelgehoorde afwijzingen zijn dat er geen tijd voor is of dat er geen animo voor is.

Ik betwijfel dat. Sterker nog, ik denk dat het eerder tijd oplevert dan dat het tijd kost. Want er gebeurt echt iets en dat brengt een positieve verandering met zich mee.

Er is zoveel geklaag van mensen in het onderwijs, over de werkdruk en het gebrek aan tijd om voldoende aandacht te kunnen bieden aan hun leerlingen. Toch willen veel onderwijsinstellingen het niet uitproberen om een wekelijkse yogales in te voeren voor de leerlingen, al was het maar voor een periode van drie maanden. Dat frustreert yogadocenten, die zien wat een uurtje yoga in de week met mensen, en met kinderen, doet.

Vind de weg naar yoga op school

Het programma van EindExamenyoga is speciaal voor het voortgezet onderwijs geschreven, is gericht op 15 tot 25 jarigen. Dus ook het beroepsonderwijs en de universiteiten zouden dit moeten aanbieden aan de studenten. Toch in ieder geval voor leerlingen die overmatige stress ervaren, bezwijken onder de werkdruk of last hebben van faalangst. Er zijn steeds meer trainers, in Nederland en Vlaanderen, dus ga eens in gesprek met een trainer in de regio om te bekijken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.

Voor yogadocenten valt er vaak ook nog wel wat te verbeteren aan het aanbod dat zij willen doen. Daar start binnenkort een online masterclass voor: ‘Vind de weg naar yoga op school’. Voor yogadocenten die graag het onderwijs willen assisteren met hun waardevolle lessen.

Over de schrijver
Susan van Hulst
Door

Susan van Hulst

op 17 Jan 2024

Beste Anette, Ik ben dramadocent in het voortgezet onderwijs. Inmiddels voeg ik ook yoga toe aan mijn lessen. Binnen mijn huidige school, is het klimaat niet echt rijp voor deze lessen. Moet ik het meer bij de alternatieve scholen zoeken?

Anette Hogeboom
Door

Anette Hogeboom

op 18 Jan 2024

Hallo Susan, Wat tof dat je yoga hebt kunnen toevoegen aan jouw dramalessen, dat is een mooie start. Elke leerling op elke school verdient, wat mij betreft, ook enig onderwijs in de vorm van stressbeheersing. In de masterclass 'Yoga op school? Zo vind je de weg!' vind je een berg informatie, juist over dit onderwerp. Dus vraag je je af of een instelling er rijp voor is, dan kan ik je deze echt aanraden. Groetjes, Anette

Reactie plaatsen