Yogahoudingen

Yoga en houding

Asana betekent 'houding'

Het woord 'houding' heeft meerdere betekenissen. Je kunt een lichaamshouding bedoelen, maar ook in je gedrag heb je een bepaalde houding. In de yoga noemen we een lichaamshouding 'asana'. Maar wat betekent dat eigenlijk? Hoe voer je een asana op de juiste manier uit?

Zomaar een lichaamshouding aannemen is nog geen yoga. Ook niet als het een bekende yogahouding is. Al ken je de houding bij naam, misschien zelfs in het Sanskriet, al staat je lijf volgens jou precies in de juiste positie, ook dan is het nog geen yoga. Yoga is veel meer dan in een bepaalde houding kunnen uitvoeren. Bij yoga hoort ook een juiste levenshouding en alles gaat met elkaar samen.

Lichaamshoudingen

Er zijn duizenden yogahoudingen, ook wel asanas genoemd. Elke houding heeft een specifieke werking. Er zijn veel varianten ontstaan in de meeste houdingen, die dan weer een andere werking kennen. Ook zijn er veel verschillen in de manier waarop je de houdingen kunt uitvoeren, bijvoorbeeld statisch of dynamisch.

Werking van de yogahoudingen

Hoewel elke houding een specifieke eigen werking kent, kun je in het algemeen stellen wat het effect is van het doen van yoga. Mits goed uitgevoerd, met de juiste aandacht, zullen de positieve veranderingen al snel merkbaar zijn bij een dagelijkse portie yogaoefeningen. De belangrijkste effecten hiervan zijn:

  • beweeglijke ruggengraat
  • kalmerende werking op zenuwen
  • ontspanning van de spieren
  • versterking zenuwcentra
  • vitaliserende werking op organen


Reactie plaatsen