Detox en darmreiniging

Detox en darmreiniging

Detox en darmreiniging

Veel mensen hebben weleens een detox gedaan of zelfs een darmreiniging. De meest uiteenlopende technieken bestaan hiervoor, de één wordt nog fanatieker gepromoot dan de ander. Of het altijd goed en gezond is? Ik laat het in het midden, ik ben vooral van het 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'. Maar ook ben ik van mening dat je je hart en je gevoel mag volgen. Wanneer je voelt dat je iets nodig hebt, onderzoek dan wat dat is. 

Hier eerst een disclaimer, hier volgt een zeer eenvoudige beschrijving van een darmreiniging, mocht je een reiniging willen uitvoeren, dan is dat op eigen risico. Laat je goed informeren door een deskundige!

Wees niet te rigide, ook niet met wat je eet en drinkt. Ook dat is heel ongezond en levert voortdurende stress op. Kijk liever naar je algehele eetgewoontes en kijk of je daar een verbetering in kunt aanbrengen. Blijf echter ook genieten, die momenten mogen er zijn.

Interne vuilverbranding

Wat we eten en ademen is niet altijd goed en zuiver, dat is geen nieuws. Waar we niet zo vaak bij stilstaan is waar ons lichaam alle binnengekomen 'troep' laat en hoe ons lichaam dat verwerkt. Binnenin alle cellen vindt een verbrandingsproces plaats, dat ook afvalstoffen produceert. Gelukkig kan ons lichaam veel afval zelf weer afvoeren. Via ontlasting, via de huid en via de adem wordt van alles opgeruimd. Kan ons interne systeem de hoeveelheid troep niet verwerken, dan blijft het achter in het lichaam en zo worden we langzamerhand een opeenhoping van gifstoffen.

Schone opname

Ons lichaam, daar stoppen we voedsel in en we geven het zuurstof door te ademen. Ook via de huid kan opname plaatsvinden, maar dit gaat in het algemeen over kleinere hoeveelheden dan adem en eten/drinken. Het spreekt voor zich dat ons lichaam minder hard hoeft te werken, de interne vuilnisophaaldienst, als wat er in gaat schoner en zuiverder is.

Alle voeding die binnenkomt wordt verwerkt door ons spijsverteringsstelsel. Een ingenieus systeem! Stop je er echter teveel rommel in, dan raakt het systeem verstoord en dat leidt tot allerlei klachten. De meest voorkomende: verstopping. Het is eigenlijk net als de gootsteen, laten we er eens naar kijken.

Kijk maar in de spiegel

Alles wat we tot ons nemen, wordt verwerkt door het lichaam. In de mond en in de maag wordt het spulletje vermengd met sappen, die de meest kwalijke indringers zo goed mogelijk uitschakelen. Maar verder zijn er weinig filters, het voedsel passeert de darmen en vanuit daar wordt veel afgegeven aan het bloed. De serieuze zuiveringen vinden plaats door het bloed te 'filteren'. De darmen geven niet alleen de goede stoffen door, mocht je daaraan twijfelen, kijk even in de spiegel. Alle zwembandjes zijn echt van binnenuit opgebouwd, die zitten er niet aan de buitenkant opgeplakt. Was het maar waar!

De gootsteen verstopt?

Eten en drinken belanden in het lichaam via de mond (wat gooi je in de gootsteen). Door te kauwen maak je grote brokken kleiner, anders kun je ze niet doorslikken (in het putje zitten kleine gaatjes om de grote brokken tegen te houden). Dan kom het via de slokdarm (afvoerpijpje) goedje terecht in de maag en vervolgens in de kronkelige dunne darm, een bochtig geheel (sifon en zwanenhals). Via de dunne darm bereikt komt het in de dikke darm (grotere afvoerbuis) waar het zich klaarmaakt om het lichaam te verlaten (via een afvoerpijp aan het huis). Dan bereikt het grotere riool, waardoor het afgevoerd wordt naar een zuiveringssysteem.

Overal onderweg kunnen zich obstakels vormen. Gooi je er teveel in, dan stroomt de boel over. Vuil- en vetresten hopen zich op en vormen op de lange duur verstoppingen. Ook in ons interne buizenstelsel.

Zorg er dus voor dat je niet teveel troep binnenkrijgt, daar kun je veel aan doen.

Lichamelijke klachten

Een vervuild (of vergiftigd) lichaam gaat gebreken vertonen.  Gebreken die lange tijd onopgemerkt kunnen blijven en zo een blijvend karakter kunnen krijgen. Er ontstaan ziektes, van vervelende en pijnlijke ongemakken tot dodelijke aandoeningen. Met reuma, neurose, allergie, vergrootte lever en/of milt, psychische klachten van psychose tot depressie, hartklachten, obstipatie, afwijkingen in het bloed, kanker, huidziekten, enzovoorts hebben we een behoorlijk aantal problemen opgesomd, reden genoeg om ernstige vervuiling te voorkomen of op te ruimen.

Reinigen en ontstoppen

Net als de gootsteen kunnen we ook ons interne systeem reinigen. Hier zijn veel methodes voor, zoek maar op Google naar detox en je wordt ermee overspoeld. De yogageschriften kennen al een vorm van ontgiften, de oude yogi's hebben daar een efficiënte en eenvoudige manier voor beschreven.

Ons spijsverteringstelsel

In het kort volgt ons voedsel de volgende weg: mond - slokdarm - maag - dunne darm - dikke darm - endeldarm. De peristaltische beweging, stukje voor stukje samenknijpen en loslaten, van de darmen zorgt ervoor dat het voedsel voortgestuwd wordt. Onderweg worden stoffen afgegeven door de darmen aan het bloed, dat het naar alle cellen in het lichaam vervoert. De voortstuwende beweging wordt ondersteund door beweging van het lichaam en door de adembeweging. 

Natuurlijk is ons hele systeem veel ingenieuzer dan wat hier beschreven staat, dit is een zeer beperkte weergave.

Varisara

Varisara of Shank Praksalana is een darmreiniging die doorgegeven is door de oude yogi's. Verstoppingen en ophoping van afval en vuil in de darmen worden op eenvoudige wijze opgelost, door middel van een spoeling met zout water en een serie oefeningen. Een interessante manier om te ontgiften en met een schone lei te beginnen. Aan het begin van de dag werkt deze techniek het best, nog voordat er voedsel genuttigd is. De reiniging bestaat uit het drinken van zout water gevolgd door een serie van vier eenvoudige bewegingen, die je steeds vier keer links en rechts uitvoert. Na 6 rondjes, drinken en bewegingen, dan moet je dus poepen. Je scheidt (of schijt?) hiermee veel af, die soms jarenlang in de darmen hebben gebivakkeerd. Na de stoelgang volgt er weer een glas zout water met oefeningen, dan kun je meteen weer de wc opzoeken. Enzovoorts, dit kun je nog een keer of vijf herhalen. Dan is dat gedeelte klaar en rond je af door na een half uur wat te eten, iets dat zacht is en zonder vezels., niet prikkelend voor de darmen in ieder geval. 

Voor de complete omschrijving zou ik je aanraden een goed boek aan te schaffen waar het in staat. Dan heb je het complete verhaal, met de juiste beschrijvingen van het zoute water, van de oefeningen en van de 'nazorg'. Want dat is ook belangrijk. 

Anders

Soms werkt het net iets anders dan beschreven in de boeken. Dan ga je niet na elke ronde, maar loos je de hele shitzooi pas na weer een aantal glazen en oefeningen. Het is wel een prettig idee als er iemand thuis is, maar hou de weg naar de wc vrij, zorg dat deze niet bezet is en doe gemakkelijke kleding aan. Want als het komt, dan komt het. Zorg dat je 'het' kwijt kunt! Usain Bolt zelf zou nog jaloers worden op de sprintjes die ik zo nu en dan trek naar het kleine kamertje als dit aan de gang is.

Ik vind het plezierig om deze reiniging één of twee keer per jaar te doen, het liefst als ik een rustige week heb en op een dag dat ik alleen kan zijn. 

Bezwaren

Zoals voor elke detox en voor elk dieet is het aan te raden om vooraf voor jezelf na te gaan of dit wel bij jou past en of er geen contra-indicaties zijn.

Boek

In het boek Yoga voor gevorderen, van André van Lysebeth staat een goede beschrijving, die ik altijd vooraf goed doorneem. Ik moet altijd lachen als ik halverwege ben, want als ik me zou kleden zoals de mevrouw op de foto's dan zou ik geen wc meer nodig hebben. Doe echt gemakkelijke kleding aan die je in één beweging op je hielen kunt hebben liggen.

Dat krijg je nooit op tijd uit!   

Reactie plaatsen