Yoga met een eetstoornis

Leontienhuis

Tijdens mijn werk als vrijwilliger in het Leontienhuis, een inloophuis voor mensen met een eetstoornis, heb ik heel wat yoga-uurtjes verzorgd. Daarnaast deed ik ook wat andere dingen, zoals administratieve werkzaamheden en mee lunchen (belangrijk in die omgeving). Maar ik heb vooral veel yogalessen gegeven, meestal aan tieners en jonge vrouwen.

Heel veel gesprekken heb ik er over yoga en bewegen gehad met de meiden (zo noemden zij zichzelf), met over en weer heel veel inzichten. Regelmatig herinnerde ik ze eraan het te melden als ik 'moeilijke woorden' had gebruikt tijdens de les. Moeilijke woorden zijn woorden die de eetstoornis kunnen triggeren. Woorden die heel neutraal zijn, kunnen namelijk onbedoeld een negatief effect hebben op iemand die daar gevoelig voor is. Door ernaar te vragen kon ik er rekening mee houden in volgende lessen en het leverde ook direct waardevolle gesprekken op. Gesprekken die een verschil konden maken, hoe klein ook.

Buikademhaling

Wat een hele lastige was, wat vaak genoemd werd, was de buikademhaling. Sowieso het woord 'buik' was lastig en de buik die uitzet tijdens de inademing was een no-go.

Al snel ging ik steeds meer begrijpen van het fenomeen eetstoornis, met dank aan de vele gesprekken die ik kon voeren. Zo kwam ik erachter hoe ik de buikademhaling kon stimuleren zonder dat het weerstand opriep.

Wat ik heb geleerd pas ik nog dagelijks toe. Het is een manier van spreken geworden tijdens de jongerenyogalessen. Want eetstoornissen komen steeds vaker voor en ze zijn lang niet altijd herkenbaar, zeker niet voor een ongetraind oog.

Het laatste wat je wilt is iemand triggeren in de eetstoornis en de persoon voorgoed uit elke yogasessie weghouden. Want wat kan stilte moeilijk zijn, maar als die stilte er eenmaal is... dan gebeuren er de mooie dingen.

Blog

Onlangs werd ik helemaal blij toen ik een blog las van Merel, die ook vaak mijn lessen bezocht. In haar blog lees ik dat het goed gaat met haar. Lees het zelf maar. Ondanks dat wij elkaar alweer een paar jaar niet gezien hebben, raakt het me.

Een klein berichtje gaat over en weer via de chat, ik deel hier haar blog met jou (met toestemming). Neem vooral een kijkje op haar website ateliermerel.nl want Merel maakt prachtige dingen!

Laat je inspireren, want jouw lessen kunnen wel degelijk verschil maken!

door Merel van Steenbergen

YOGA

De elfde tekening van een reeks waarin ik uitdrukking geef aan hoe het is om te leven met een eetstoornis.

In de kliniek hadden we wekelijks een yoga-uurtje. Dat zou ontspannend moeten zijn, maar dat was het zeker in het begin van de behandeling niet. Gedachten over eten bleven de revue passeren en de onrust groeide in plaats van de rust. Toch kan yoga wel heel helpend zijn tijdens het herstel van een eetstoornis. Het heeft mij op een gegeven moment geleerd te voelen wat er in mijn lichaam gebeurt en wat er in mijn hoofd omgaat. Het was dan ook tijdens de yoga dat er een omslag kwam in mijn houding naar de behandeling. In de eerste weken had ik mij nog niet volledig toegewijd aan de behandeling en had ik nog voornemens om het eenmaal klaar met de behandeling toch anders te doen. Bijvoorbeeld, het volgen van de eetlijst, want die vond ik wel erg groot. Tijdens de yoga realiseerde ik mij dat ik mezelf voor de gek hield. Waarom had ik immers voor deze behandeling gekozen als ik er niet helemaal voor zou gaan? Ik besloot om alle weerstand los te laten en mij volledig toe te wijden aan de behandeling en alles wat ik had geleerd in de kliniek ook thuis voort te zetten. Het was alsof er een last van mijn schouders viel. Ik voelde mij lichter door deze beslissing. Waarschijnlijk is het niet enkel de yoga die mij heeft doen realiseren wat echt belangrijk is, maar het heeft zeker een bijdrage geleverd.

Na de omslag in mijn houding naar de behandeling vond ik de yogasessies ook veel fijner en ontspannend. Inmiddels volg ik zwangerschapsyoga en ook dit vind ik heel fijn. Ik leer ademhalingstechnieken, maar ook leer ik mijn zwangere lichaam te accepteren. Het is een grote prestatie aan het leveren en daarom is het belangrijk dat ik goed voor mezelf zorg.

Stress

Hoe je omgaat met stress tijdens de jongerenyogales leer je bij EindExamenYoga: hoe benader je jongeren die je nog niet kent, welke woorden kun je beter vermijden, welke houdingen wel of niet, enzovoort. Kortom, hoe geef je een veilige les die niemand triggert, maar juist stress-verlagend is?

Over de schrijver
Reactie plaatsen