Dat kan toch helemaal niet, naar je buik ademen?
14 september 2021 

Dat kan toch helemaal niet, naar je buik ademen?

Kritische jongeren

Geef je weleens les aan jongeren, dan weet je dat er kritische vragen en opmerkingen komen. Over het algemeen willen jongeren eerst wel even zeker weten of het allemaal wel klopt, wat ze te horen krijgen. Een goede ontwikkeling, al is het zo nu en dan best een uitdaging voor degene die voor de groep staat.

Zo gaat het ook met yoga, als je voor een groepje jongeren staat en oefeningen aanbiedt. Zomaar wat opmerkingen uit de praktijk:

  • Waar is dat voor? (voel zelf maar en ontdek)
  • Moet dat echt? (er moet niets, behalve respect hebben voor elkaar)
  • Dat kan toch nooit? (kijk, het kan, maar alle mensen zijn anders, en kunnen dus ook andere dingen wel of niet)

Buikademhaling

Als je bezig bent met de ademhaling en je begint over buikademhaling, kan je eens een oplettende leerling treffen die hier vraagtekens bij plaatst.

"Uuuhhh, dat kan dus helemaal niet hè, dat hebben we net gehad. Je ademt met je longen en met je middenrif. Jahaa, goed hè, heb ik net geleerd. Vraag maar aan meneer X, dat is onze biologieleraar."

Geweldig! Deze momenten zijn fantastisch, die geven je de kans om wat meer uitleg te geven. Dan kun je wat elementen uitdiepen, waar je met een groepje startende yogi's over het algemeen een beetje bij wegblijft. Je kunt de leerling die de opmerking maakt eerst complimenteren, dat je het zo fijn vindt dat er zo goed opgelet wordt en serieus wordt meegedaan. Dan kun je een stukje dieper ingaan op jouw materie. Leg bijvoorbeeld uit:

  • wat je bedoelt met 'adem'
  • wat je bedoelt als je het hebt over buikademhaling
  • waarom het belangrijk is om goed te ademen 
  • enzovoorts

Het met elkaar eens worden

Door het er op een open manier over te hebben, kun je het er samen over eens worden. Je kunt het even laten ervaren door de jongeren, je kunt het laten zien, je kunt ze het belang ervan helder uitleggen. Dat vinden de meeste jongeren fijn, die doen niet zomaar iets omdat jij hebt gezegd dat dat goed voor ze is. Maar als ze eenmaal hebben gehoord waarom het zo goed is, wordt het een makkie. Juist de jongeren die zich uitspreken en die kritisch zijn, zetten de deur voor je open om het onderwerp te bespreken en het wat uitgebreider uit te leggen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen