Breng je chakra’s in balans

Chakra’s

Je weet vast wel wat chakra’s zijn en je weet vast ook wel dat er yogacursussen zijn, waarmee je je chakra’s in balans kunt brengen. En het is fijn als je in balans bent, dat hoeft verder geen uitleg.

Hoe zet je dit nu in bij een groep jongeren, in je yogales?

Welke chakra’s zou je in het bijzonder willen bespreken met jongeren? Kijk je naar je leerlingen en naar wat zij nodig hebben? Welke blokkades herken je? Welke chakra’s zijn dominant aanwezig? Welke onbalans merk je op bij de tieners in je les?

Jongeren en chakra’s

Al snel zul je jezelf de vraag stellen, hoe je jouw deelnemers hier uitleg over moet geven?

Het antwoord is verbluffend eenvoudig: NIET.

Het is volstrekt onnodig om over chakra’s te spreken tijdens de tieneryogalessen, eigenlijk geldt hetzelfde voor alle beginnende leerlingen. Het zal eerder een afschrikkend effect hebben, dan dat het verbindt. Laat jouw lessen het werk doen, laat de houdingen en de oefeningen hun werk doen. Je hoeft het niet te benoemen om het te laten werken.

Om met pubers bij het zweverige imago weg te blijven, is het handig om het niet over de chakra’s te hebben. Wat voor een yogadocent zeer gebruikelijke taal is, dat vinden jongeren nogal eens zweverig en vaag (je zou er eens een onderzoekje naar moeten doen, dat is heel verrassend). Je leerlingen verliezen al snel de aandacht als het allemaal te ingewikkeld wordt. Hou het simpel.

Overigens vind ik het wel gepast om hierbij op te merken dat deze tip (en alle tips) in grote lijnen zal gelden, maar niet voor elke leerling. Er zijn jongeren die zeer geïnteresseerd zijn in voeding, chakra’s, enzovoort. Dan kun je daar best wat informatie over geven. Zelfs als er één leerling in een groep is die er naar vraagt. Maar het advies is om er zelf zeer terughoudend mee te zijn.

Wil je meer tips over jongerenyoga?

Je krijgt ze bij de jongerenyogales ‘Loslaten’, die je gratis kunt downloaden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen