Jongedames tussen senioren in de yogales?
04 oktober 2021 

Jongedames tussen senioren in de yogales?

Jonge meiden

Vanmorgen gebeurde het weer eens, het is niet nieuw, maar steeds verrassend als het gebeurt. Twee jonge meiden deden mee met de yogales in de sportschool. Strak gekleed in een kekke outfit, met een figuurtje dat alle andere deelnemers inclusief instructrice zich nog vaag van zichzelf kunnen herinneren.

De les was buiten, onder de overkapping. Een heerlijke plek voor de yogalessen, met uitzicht op het park. Beschut en toch lekker buiten. Het gezelschap bestaat hier doorgaans uit een gemixt gezelschap met een groot aandeel dames die de 70 gepasseerd zijn. En, die ondanks hun beperkingen trouw naar de reguliere lessen komen. Want beperkingen kennen deze dames inmiddels allemaal.

Het was niet zo warm, dus deden we een actieve serie houdingen, inclusief een paar pittige oefeningen.

"Wees nieuwsgierig naar je grenzen, schuw het niet ze op te zoeken, maar respecteer ze. Je kunt vaak meer dan je denkt. Stop met denken, start met voelen. Volg als dat kan, neem gerust een pauze als je die nodig hebt.'

Makkie toch, wat nou, pauze?

De bekende deelnemers weten ongeveer wat er komt in het komende uur en vinden een beetje uitdaging heerlijk. Zij nemen ook hun pauze, als ze voelen dat ze die even nodig hebben. Vaak geven ze aan dat ze toch meer kunnen dan ze dachten en dat voelt goed.

Die twee meiden keken me echter aan alsof ze water zagen branden, die waren het stilzitten op dit moment al zat. Althans, dat straalden ze aan alle kanten uit. Er stond een kop op de meiden die alleszeggend was, wat nou pauze, ik zit hier tussen bejaarden, denk je dat ik dit niet kan of zo?

Toontje lager

De les start, dit is allemaal nog het losmaken en opwarmen. Langzaam maar zeker start ik met de serie, een vinyasa reeks vol uitdagende oefeningen, gebaseerd op de dragon-sequence. Iedereen doet mee, sommige bewegingen kun je naar eigen inzicht wel of niet uitvoeren, blijf voelen.

Waar iedereen nog enthousiast naar eigen kunnen meedoet, haken de meiden achterin al snel af. Dit is nog maar de opbouw, in een zeer traag tempo, maar ze gaan er bij zitten. De gezichten staan nu vragend, alsof ze willen zeggen dat dit toch helemaal niet kan..... Met één oog volg ik deze meiden, de rest van de mensen doet nog steeds mee. De verbazing is af te lezen. Stilletjes geniet ik hier van.

Nog even kletsen

De twee strakke, sportief ogende dames hebben nauwelijks meegedaan. Na afloop spreken we nog even met elkaar. Dit was 7 bruggen te ver voor ze en ze hadden er last van dat 'al die oude mensen' dit allemaal zomaar deden, in ieder geval veel  meer dan zij. Ze waren onder de indruk, hadden weleens staan kijken naar een les, maar het ziet er van een afstandje veel makkelijker uit, zeiden ze.

Jongerenyoga

Dit waren nou typisch meiden voor de jongerenyogales. Andere opbouw, andere benadering. Ergens vind ik het ook jammer, dat ze juist in deze les terecht zijn gekomen. Want kan een stimulans zijn, maar de kans dat ze ontmoedigd raken en zich voor schut voelen staan is groot. Tijdens een jongerenyogales gebruik je andere oefeningen met een andere benadering.


Zoek je een trainer? Op de website staan alle eindexamenyogatrainers overzichtelijk vermeld.


Wil je meer weten over het introduceren van yoga bij jongeren?

Volg dan een training bij EindExamenYoga, een praktische cursus voor jonge mensen die ze leert hoe je de signalen van je lichaam kunt gebruiken om steviger in het leven te staan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen