Bewust, onderbewust en onbewust, wat is het verschil?

Bewust, onderbewust en onbewust, wat is het verschil?

Daar ben ik me helemaal niet van bewust...

Laatst zei iemand dat tegen me. Ik glimlachte. Het gebeurt mij ook, hoezeer ik ook bewust in het hier en nu probeer te zijn. Doordat de ander deze woorden sprak, werd ik geholpen, het herinnerde mij er ook weer aan om in het hier-en-nu te blijven.

Het is best een uitdaging om niet bezig te blijven met alles wat geweest is of nog gaat komen.

Alles waar je je bewust van bent, daar ben je actief bij, dat wordt door je wil aangestuurd.

Onderbewuste

Ieder mens heeft een verleden, hoe jong je ook bent, je hebt een verleden. In de tijd dat je leeft maak je dingen mee, goede en slechte. Je bent al snel geneigd om alles te bestempelen met plezierig of onplezierig, dat heb je blijkbaar zo geleerd.

In veel gevallen mag je daar blij om zijn. Want zonder dat, kun je niet leven. Je hebt bijvoorbeeld als kind geleerd om uit te kijken voordat je de weg oversteekt. Doordat mensen schadelijke gevolgen hebben ondervonden omdat ze  niet uitkeken, leerde je als kind hoe je moet beoordelen of je kunt oversteken, zodat dat zonder gevaar en zonder schadelijke gevolgen kan gebeuren. Ieder mens zal een paar keer hebben meegemaakt dat het maar net goed ging, omdat je even niet oplette. Dan weet je wat er had kunnen gebeuren en ben je een volgende keer beter op je hoede. Na genoeg oefening is dit een patroon en maak je deze beslissingen niet meer bewust, terwijl je toch de handelingen uitvoert. Dit komt uit het onderbewuste.

In het onderbewuste bevindt zich alles wat je in het verleden hebt meegemaakt of geleerd. Je zou het ook een tweede bewustzijn kunnen noemen. Alles waar je je ooit bewust van bent geweest. Alles wat je aanstuurt zonder dat je je er bewust van bent.

Onbewust

In het onbewuste bevindt zich alles waar je je nooit bewust van geweest bent. Je spijsvertering, je hartslag, maar ook gewoontes die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Alles dat niet bewust wordt aangestuurd.

Door elkaar

Veel termen worden door elkaar gebruikt. Over iets wat je niet bewust doet, wordt gezegd dat het onbewust was, terwijl het uit het onderbewuste kwam. Het kan heel verwarrend zijn. Bewust leven, in het hier en nu, wordt in het algemeen als plezierig ervaren. Het onderbewuste is belangrijk, al kan het geen kwaad om in het verleden aangeleerde gewoontes af en toe eens onder de loep te nemen. Is het nog wel van toepassing? Is het nog wel nodig? Soms kun je dan iets veranderen of laten 'vervallen'. Het onbewuste is een ander verhaal, dat zit echt dieper.

Professional

Heb je problemen die je steeds weer tegenkomt? Heb je iets meegemaakt waar je al heel lang onder gebukt gaat? Zoek dan een goede hulpverlener, een professional, die kan jou helpen om patronen te doorbreken die zich hebben vastgezet in jouw onderbewuste of zelfs in je onbewuste.


Over de schrijver
Reactie plaatsen