Hoe zorg je ervoor dat jouw hulp aan anderen jou niet teveel wordt?

Hoe zorg je ervoor dat jouw hulp aan anderen jou niet teveel wordt?

Hulp nodig

Er is een moment geweest in mijn leven, waarop ik niet meer wist hoe ik door moest. Inhoudelijk wil ik daar niet verder op in gaan, dat is niet zo relevant. Maar het was wel een moment waarop ik echt hulp nodig had. Dat die hulp zou komen uit hoeken die ik nooit had kunnen voorzien, heeft mij altijd verwonderd. De beste hulptroepen hebben mij er echt weer bovenop geholpen, bovendien heb ik mega-veel geleerd van deze mensen. Helaas zijn er veel meer hulpaanbieders waar ik alleen maar beroerder van werd. Dat was de eerste les, een hele harde trouwens, want het was vaak de ongevraagde en goedbedoelde hulp die mij onderuit haalde als ik wankelde.

Hulp vragen

En dan sta je weer overeind, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dankbaar dat je het overleefd hebt (letterlijk) en dat je de kracht hebt gehad om de goede hulp te onderscheiden van de rest. Je leeft weer vrolijk verder en ontmoet allemaal mensen. Met enige regelmaat zit daar iemand tussen die met dezelfde problemen worstelt als die je zelf hebt gehad. Mogelijkerwijs werkt jouw oplossing ook voor die persoon. Er kunnen zich nu twee situaties voordoen;

1. de ander kent jouw verhaal en vraagt jouw hulp

2. je biedt ongevraagd en goedbedoeld jouw hulp aan

Feitelijk is de derde situatie, dat je alleen naar de ander luistert en je er verder buiten houdt. Vanzelfsprekend zijn er meer varianten mogelijk.

Hulp bieden

Natuurlijk wil je dat het de ander ook weer snel beter gaat. De valkuil om hulp te bieden is dus snel gegraven. Vraag je af of je wel kundig genoeg bent om de persoon te kunnen helpen: hulp kan ook bestaan uit het delen van jouw goede contacten.

Maar ach, zo nu en dan een luisterend oor bieden, kan toch geen kwaad?

Nou, daar kun je je lelijk in vergissen. Er zijn namelijk een paar zaken die je niet uit het oog wilt verliezen, of jouw hulp privé is of professioneel, maakt daarbij niet zoveel uit.

  1. Blijf alert op de dramadriehoek, blijf uit de redderrol. (heb je het nodig om 'belangrijk' gevonden te worden?) (heb je problemen van anderen nodig om niet naar jezelf te hoeven kijken?)
  2. Uit dezelfde dramadriehoek, blijf alert of jouw contact niet in de slachtofferrol zit. (wil de ander wel echt van het probleem af?)
  3. Trekt het alle energie uit je weg? Geef dat dan aan. Als je instort, kun je immers zeker niet meer helpen. (bijvoorbeeld wanneer je steeds doodmoe bent nadat je een bepaalde vriendin hebt gesproken)
  4. Trekt het verhaal van de ander je steeds terug in je eigen oude patronen/verleden? Dan ben je misschien niet de juiste persoon om hulp te bieden. (hoor je jezelf steeds je ellende uit het verleden vertellen?)
  5. Heb je het gevoel dat je iedereen altijd maar helpt, maar zelf nooit geholpen wordt? Ga hier dan aan werken, de kans is groot dat dit een oud patroon is in je eigen systeem.

In je kracht

Soms loop je er toch tegenaan, dat je geconfronteerd wordt met een vriend of vriendin die even tegen je aan wil praten, die even wat kwijt wil. Niks mis mee, een luisterend oor is hartstikke waardevol en hoe mooi is het wanneer jij dat kunt bieden. Eerlijk gezegd zou ik willen dat mensen dat vaker voor elkaar kunnen zijn, dat luisterende oor. We zouden dan alleen eerst geleerd moeten hebben dat de ander niet altijd een oplossing wil en nog belangrijker: hoe we het verhaal van de ander weer van ons af kunnen gooien, zodat het niet onze last wordt.

Zó blijf je in je kracht

Hier een paar tips, die je kunnen helpen in je kracht te blijven als jij hulp biedt aan iemand die dat nodig heeft;

  1. Wees er in de eerste plaats voor jezelf. Zonder egoïstisch te zijn, zorg ervoor dat jij straks niet de hulpzoeker bent. Je kunt niet altijd iedereen helpen en altijd klaarstaan voor alle anderen.
  2. Verwacht je iets terug van de ander? Voor wat, hoort wat? Krab jezelf dan eens achter de oren, want de kans dat je teleurgesteld wordt is groot.
  3. Vraagt de ander wel om hulp? Of 'duw je gewoon door de strot'? Klink misschien een beetje cru, maar voorbeelden genoeg!
  4. Moet de ander het dan ook altijd met jou eens zijn? Of mag die ander nog altijd eigen keuzes maken en een andere mening hebben dan jij? Als je 'zieltjes aan het winnen bent' voor jouw standpunten, stop dan maar met je hulp, want dit zal jullie beiden slopen.
  5. Je hoeft niet tot in detail uit te leggen, hoe jouw reis verlopen is. Ten eerste is de reis voor iedereen anders, ten tweede gaat het dan over jou, terwijl het niet jouw probleem is waar de ander hulp voor vraagt.
  6. Bied geen schijngeluk, daar loopt de samenleving van over. 'Ik mediteer elke dag 10 minuten, mijn leven is sindsdien fantastisch!' is er één uit die categorie. Dagelijks mediteren? Doen! Instant geluk? Laat me niet lachen! Het draagt absoluut bij aan je geluk, daar twijfel ik niet aan, maar er is wel een verschil tussen gelukkig doen en gelukkig zijn.
  7. Worden er allemaal geheimen met gedeeld? Hoor je over acties van de ander, die je absoluut niet verder mag vertellen? Wees je er dan van bewust dat dat geheim een last voor jou is om mee te dragen. Stel jezelf de vraag of je het wel wilt weten.




Over de schrijver
Reactie plaatsen