Teveel tijd kwijt aan randzaken? Of zijn het cadeautjes?

Teveel tijd kwijt aan randzaken? Of zijn het cadeautjes?

Eigen bedrijf

Veel zzp-ers starten als zelfstandige, omdat zij meer bezig willen zijn met wat ze leuk vinden. Als ik me richt op yoga, dan hoor je veel docenten vertellen dat zij hun tijd willen besteden aan datgene waar hun hart ligt, of bezig willen zijn met waar zij in geloven.

Beginnen aan yoga gebeurt veel na een persoonlijke crisis. Een burn-out, een overspannen toestand of chronische klachten zijn vaak een moment om ‘dan maar eens yoga te proberen’. Omdat de resultaten zo goed zijn, ligt het voor de hand dat je dat dan ook wilt delen met anderen. Van het één komt het ander en voor je het weet ben je gestart met je eigen yogabedrijf!

Zelfstandig

Vol goede moed start je met het aankondigen van lessen en het promoten van je aanbod. Maar al snel kom je erachter dat er meer bij komt kijken dan alleen de lessen geven. Natuurlijk heb je voor elke les een voorbereiding en na elke les de afsluiting, je weet hoe je dit moet aanpakken. Maar hoe moet je dat doen met de betalingen en de ledenadministratie? Al snel wordt duidelijk dat er aardig wat randzaken zijn, die bij elkaar best veel tijd kosten.

 1. promotie van je lessen (het bedenken van een bericht kost meer tijd dan je had verwacht)
 2. hoe betalen mensen
 3. moet ik daar ook een factuur van maken?
 4. wat moet er op de factuur staan?
 5. hoeveel btw moet ik rekenen?
 6. er schijnt een kor-regeling te zijn, hoe zit het dan met de btw en is dat ook voor mij?
 7. wat doe ik met afzeggingen?
 8. ik ben niet helemaal fit, een beetje verkouden, moet ik alle klanten afzeggen?
 9. wat doe ik met deze afgezegde lessen?
 10. hoe moet ik de administratie bijhouden
 11. urenadministratie? moet dat ook?
 12. ik krijg elk jaar geld terug van de belasting, krijg ik dat nu ook nog?
 13. moet ik een aparte bankrekening openen?
 14. kan ik gemakkelijker contact onderhouden met mijn leerlingen?
 15. kan ik zomaar een invaller regelen?
 16. hoe moet ik die betalen?
 17. en hoeveel?

Ga nog maar even door!

Randzaken

Voor je het weet ben je meer tijd kwijt aan alle randzaken dan aan je passie: yoga. Alles uitzoeken kost enorm veel tijd. Zelfs wanneer je het wilt uitbesteden, want dan doe je er goed aan om zorgvuldig een keuze te maken. Een goede samenwerking is goud waard en levert jou als het goed is een besparing op in tijd en geld, maar maak je een verkeerde keus dan ben je zomaar dubbel zoveel tijd en geld kwijt.

Uitbesteden?

Veel business-coaches zullen je vertellen dat het goed is om uit te besteden waar je zelf niet mee bezig wilt zijn. Ik denk er iets genuanceerder over. Je hebt er veel aan als je op zijn minst begrijpt hoe dingen gedaan moeten worden en hoe het werkt. Als je bijvoorbeeld begrijpt wat er op een balans staat, kun je beter je bedrijf runnen en inspelen op zaken die beter moeten bijvoorbeeld.

Cursus

Er zijn tal van cursussen te vinden, op allerlei vlakken, waar je voor een paar tientjes basiskennis kunt opdoen. Je kunt zelfs veel gratis vinden, anno 2021 barst het van de webinars om te volgen, je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden.

Investeer je uit deze corona-crisis en zorg ervoor dat je er sterker uitkomt, dan je erin ging. Verbreed je aanbod, maak je zaken eigen die misschien minder voor de hand liggend zijn. En geniet ervan! Geniet ervan dat je trots zult zijn op jezelf, als je na het volgen van een cursus iets kunt of ineens wél begrijpt!

Hieronder een paar suggesties:

Verdiep je een middag in boekhouding. Ontdek hoe je heel gemakkelijk voortaan je eigen ontwerpen kunt maken. Volg een trainerscursus wandelyoga en neem je klanten mee de natuur in. Maak kennis met yoga nidra. Of verbreed je aanbod en help jongeren met stressbeheersing (eindexamenyoga.nl)

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, qua uitdaging en qua bedrag. Maak ook hier zorgvuldig je keuzes, want geld uitgeven aan een businesscoach die er alleen zelf beter van wordt, dat is snel gebeurd. Zorg dat je dingen kiest die jou direct voordeel bieden, waar je inkomen uithaalt of uitgaven mee bespaart.

Je ken je kossie het makkelijkst verdienen, door het niet uit te geven aan stomme dingen waar je niks an hebt en dat benne der meer dan je denkt! ~mijn vader~

Cadeautjes

Er is zoveel moois te vinden, kijk niet tegen de randzaken op, maar duik er middenin. Zie het als cadeautjes, voor jou, om te groeien. Want je zult nauwelijks persoonlijke groei halen uit de dingen die je al kunt.

Veel plezier!

Over de schrijver
Reactie plaatsen