Mag ik ook Yoga Nidra doen met de jongeren in de cursus?
18 februari 2021 

Mag ik ook Yoga Nidra doen met de jongeren in de cursus?

Een vraag die aandacht verdient

Wanneer deze vraag gesteld wordt door een trainer in opleiding, is het antwoord; ja, natuurlijk. Je MAG alles, jij bent de docent, volg je gevoel. Maar dan komt de volgende vraag: ‘Wie is het die dat wil? Wie heeft behoefte aan Yoga Nidra?’

Zijn dat de leerlingen, heb je concrete signalen dat zij na een paar van jouw lessen de bodyscan zat zijn? Ik heb het nog niet meegemaakt, maar het zou kunnen gebeuren. Over het algemeen is herhaling juist fijn, ongeveer weten wat er komt maakt dat je kunt ontspannen.

Of heb jij, als docent, zelf zoveel plezier van Yoga Nidra? Ja? Dus daarom wil je het ook heel graag aan anderen geven? Natuurlijk!

Meditaties, visualisaties, korte en lange versies

Nu wordt het interessant, want wie vindt het een prettige verrassing? Het programma van EindExamenYoga is niet in één dag gemaakt, dat is ontstaan door ermee te werken. Daarom kan ik hier wel delen wat mijn ervaring is. Niet per se met Yoga Nidra, maar met verschillende eindontspanningen. Meditaties, visualisaties, korte versies en lange versies.

Het was vaak een kunst om erachter te komen waarom een leerling niet terugkwam of wat een leerling ervan vond. En ik zal hier ingaan op de lange versie en hoe de reacties daarop zijn geweest, van zowel de deelnemers als de omgeving. Niet altijd, maar wel vaak, na een langere meditatie in de cursus.

  1. ‘Ja, daahaag, ik ga toch geen uur niks liggen doen!’
  2. ‘Ik kwam thuis en mijn moeder vroeg hoe het was. Toen zei ik dat ik alleen maar gelegen had eigenlijk. Dat vond ze niet zo leuk. Dus ik moet vragen aan u of we nu wel wat kunnen gaan doen.’
  3. ‘Sorry maar ik kan niet komen vandaag, ik moet nog zoveel doen, dat ik geen uur kan niksen.’
  4. ‘Gaan we weer een uurtje pitten?’
  5. ‘Als we zo stil gaan liggen, dan ga ik meteen piekeren en krijg ik allemaal nare gedachten.’

Let wel, deze reacties ontstaan mede door onwetendheid. Het is niet hoe ik erover denk, maar wat ik heb teruggekregen.

Met beginnende yogi’s kun je het misschien beter klein houden. Je leert ook niet klimmen bovenaan een ladder, dat doe je onderaan. Wennen aan de stilte, wennen aan wat er met je gebeurt, zelfs wennen aan het idee van (ogenschijnlijk) niets doen.

Als er technieken worden aangeboden tijdens de les en er ontstaan inzichten, kijken de leerlingen heel anders naar dit uur. Dan zijn ze nieuwsgierig naar wat er deze les komt. Als ze thuiskomen kunnen ze dat vertellen, als zij dat willen. En ze komen graag weer terug.

Beginnende yogi

En jij, als docent, hebt ook een weg afgelegd om te komen waar je nu bent. Ik geloof dat die weg nodig is, dat je die jaren ervoor nodig hebt gehad om er nu van te kunnen genieten. Eens was je ook een beginnende yogi.

Dus, stel jezelf de vraag; ‘Wie wil dit graag? Wie heeft dit nodig?’

Zorg er altijd voor dat je een gedegen opleiding volgt, ook als gaat het over Yoga Nidra. Elke sessie vraagt een goede voorbereiding.

Over de schrijver
Reactie plaatsen