8 originele ideeën voor meditaties met jongeren
09 april 2021 

8 originele ideeën voor meditaties met jongeren

Is elke meditatie geschikt?

Wil je een geleide meditatie geven aan jongeren? Hou je er dan rekening mee dat de meditatie ze ook aanspreekt?

Mediteren of visualiseren, even je ogen sluiten en alleen maar luisteren. Veel jongeren hekelen het idee van mediteren, al is hier inmiddels wel wat verandering gaande. Het wordt steeds minder ‘raar’ om te mediteren, dat is goed nieuws. Je kunt een visualisatie ook introduceren door het voorlezen te noemen of het hiermee te vergelijken. Bijna iedereen kan zich voorleesmomenten herinneren uit de jeugd, thuis of op school, hoe heerlijk was het als je werd voorgelezen. Afhankelijk van de groep die voor je zit, kun je variëren met je meditaties.

Welke meditaties spreken jongeren aan?

Het antwoord is even eenvoudig als lastig.

Eenvoudig: zorg voor een verhaal dat aansluit bij de belevingswereld van de leeftijdsgroep die voor je zit. Dat de tekst niet te vaag is en gebruik geen ouderwetse woorden.
Lastig: er zijn nauwelijks teksten te vinden voor deze doelgroep.

Nog iets om over na te denken, laat je de jongeren in Savasana liggen tijdens de meditatie of laat je ze zitten? Zittend op een stoel in de klas bijvoorbeeld, wordt vaak als fijn ervaren. Een cadeautje tussendoor!

Er is veel materiaal en inspiratie te vinden voor kinderen en voor volwassen. De tienermeditaties die je vindt, zijn voor de jongere pubers. Tot een jaar of 14 ongeveer. Voor de leeftijdsgroep vanaf een jaar of 15 is dat veel te kinderachtig.

Waar haal je inspiratie vandaan?

Hier vind je wat ideeën voor meditaties/visualisaties voor jonge mensen van 15 tot 25 jaar.

Het begin en het einde van de meditatie kun je doen op je eigen manier. De inleidende ontspanning geef je in je eigen woorden, mits het eenvoudige taal is. De metaforen die bij volwassenen werken, vinden jongeren nogal eens raar. Uitspraken zoals ‘laat je zakken’ kunnen verkeerd overkomen. Let op wat je ziet gebeuren, let op de mimiek, veranderen hierin zijn goede aanwijzingen of je op de goede weg zit.

Suggesties voor het rustig maken van gedachtestromen:

  • de wolken die voorbij drijven, die ken je vast wel
  • de voetganger die langs je huis loopt, je maakt niet met iedereen een praatje, zo hoef je ook niet op elke gedachte in te gaan
  • stel je voor dat je op een festival staat met duizenden mensen, stel je voor dat elk mens een gedachte is, ze mogen er allemaal zijn, met elkaar vier je dit feest, maar je maakt met de meesten geen contact, je reageert niet op iedereen

Geïnspireerd door populaire films of series, zoals Harry Potter:

  • stel je voor dat er gedachteflesjes naast je staan, zodra er een gedachte langskomt, zie je voor je dat je die gedachte in zo’n flesje stopt, weggooien hoeft niet, bewaar hem in het flesje, zodat je je er nu niet mee bezig hoeft te houden
  • zie een pan voor je, een pan met een deksel, het is de hersenpan, net zo één als Perkamentus, zie voor je hoe je jouw brein hierin legt als je gedachten onrustig zijn
  • Star Wars, gebruik de lichtstraal of de raket, maak een ruimtereis door het melkwegstelsel dat je ziet als je je ogen sluit (het is er echt :) )
Originele meditaties op basis van Harry Potterfilms

Zie de gedachtenflesjes naast je staan en stel je voor dat je elke gedachte die in je opkomt in een flesje stopt.

Refereer aan gamen:

  • zie voor je hoe je elke gedachte die in je opkomt stuk prikt en hoe ze als zeepbellen uit elkaar spatten (schieten spreekt aan, zou te activerend kunnen werken)
  • kijk naar het kleurenschouwspel dat je ziet als je je ogen sluit, alsof je er doorheen reist
  • stel je voor hoe je in een voertuig zit en door je eigen lichaam reist, om alle bonuspunten aan te tikken, zelfs in de verste uithoeken van je lichaam

Door creatief te zijn kun je hele gave meditaties geven, bedenk ze vooraf of schud ze ter plekke uit je mouw.

Heb je inspiratie opgedaan en zelf ook een gaaf idee dat niet mag ontbreken op dit lijstje? Stuur het naar me door, ik zet het er graag bij!

Meer inspiratie voor je yogalessen met jongeren?

Jongerenyoga met een twist

Overeind blijven - Anette Hogeboom (gratis e-book)

Loslaten - Anette Hogeboom (gratis e-book)


Over de schrijver
Reactie plaatsen