Ik word echt gek van mijn ouders!

Ik heb het meest last van mijn ouders

Elke student is uniek, iedere leerling heeft een eigen leven, met een eigen achtergrond en een eigen ervaring, die niemand anders heeft. Elk mens is uniek.

Wanneer je met een groepje leerlingen bent en je geeft ze ruimte om zich te uiten worden er bijzondere dingen gedeeld. Eén ervaring komt bijzonder vaak terug tijdens deze gesprekken, namelijk dat de leerling last heeft van de ouders. Ouders die er bovenop zitten en verstikkend werken, het gevoel geven dat het nooit goed genoeg is.

Mijn ervaring is dat, wanneer dit in een groep wordt geuit, er veel herkenning is. Dat verbindt en dat is al heel waardevol, want nu dit uitgesproken is en de leerlingen het van elkaar weten, kunnen ze elkaar een beetje ondersteuning bieden.

Schoppen onder zijn kont

Het geeft mij echter ook de mogelijkheid om het nut van deze ouderzorg te bespreken. Doorvragen levert interessante inzichten op bij de leerlingen, want het gebeurt vaak dat zij zelf ontdekken dat ze die bemoeienis ook wel nodig hebben. Maar daar is nog nooit over nagedacht, ze vonden het dan gewoon irritant. Het helpt om vragen te stellen als ‘Heb je het nodig, dat je moeder achter je broek aanzit?’ of ‘Waarom zouden jouw ouders dit doen?’ of ‘Hoe zou het zijn als jouw ouders er niets aan zouden doen?’ Want het is ook goed om je te realiseren dat je blij mag zijn met ouders die zich om je bekommeren, ook al is het niet op jouw favoriete manier.

Ik sta soms versteld van de reacties hierop, één keer heb ik zelfs een jongeman in de groep gehad die zei dat hij er niets van terecht zou brengen zonder die spreekwoordelijke schoppen onder zijn kont. Maar hij gaf ook aan dat hij op dat moment inzag dat het voor zijn moeder óók niet zo leuk moest zijn. Toen heb ik hem voorgesteld om zijn moeder hiervoor te bedanken met een bosje bloemen. Hilariteit in de groep, op de goede manier, want hij ging dat doen en er waren er meer die bloemetjes gingen halen.

Onderzoekje

Een klein onderzoekje onder examenleerlingen, waar overigens niets wetenschappelijks aan is, levert wat antwoorden op rond dit onderwerp.

Van welk gedrag van ouders hadden de jongelingen het meeste last?

  1. teveel moeten, hoge verwachtingen
  2. >een eigen mening moeten hebben
  3. angsten van ouders
  4. bezorgdheid
  5. teveel bescherming en te weinig ruimte

Een eigen mening moeten hebben, dat is nogal wat, want je bent daar dan eigenlijk nog niet oud genoeg voor en je zit juist in een fase waarin je mag onderzoeken wat bij jou past. Leerlingen gaven aan dat er van ze verwacht wordt een eigen mening te hebben, maar dat die wel overeen moet komen met de mening van hun ouders. Ja, echt.

De vraag waar de jongelui vooral behoefte aan hadden leverde op dat:

  1. met rust gelaten worden als ik even niks zit te doen
  2. vertrouwen krijgen dat ik ook wel iets zelf kan

Zichtbaar blij

Het zijn mooie onderwerpen voor het interactieve deel in de eindexamenyoga-lessen. Het delen van ervaringen en de reflecterende vragen erover. Voorstellen om er eens een gesprekje over te voeren thuis, want dat blijkt vaak nog nooit gebeurd te zijn. Kennelijk komt er dan thuis niemand op dat idee?

Dat je ook als kind ter sprake mag brengen waar je last van hebt en waar je behoefte aan hebt. En dat dat niet betekent dat alles dan direct naar wens aangepast wordt, maar dat er afspraken gemaakt kunnen worden waar iedereen zich in kan vinden.

Leerlingen zijn vaak zichtbaar blij met deze suggestie!

Zo simpel en tegelijkertijd zó waardevol.

Over de schrijver
Reactie plaatsen