Voeding is belangrijk
Alle leven is yoga. Yoga doe je niet alleen op je matje, sterker nog, misschien begint het op je matje, maar yoga doe er vooral naast. In het dagelijkse leven. Ook je voeding is hierin een belangrijk aspect. Je bent tenslotte wat je eet. Schoonheid zit binnenin je, dus stop er schoonheid in.
Stop je er vuiligheid in, dan komt er ook vuiligheid uit.
Als je zover bent dat je weer kunt voelen wat goed voor je is (helaas zijn we dit ‘voelen’ vaak gedurende het leven kwijtgeraakt), voel je wat jouw lijf fijn vindt en weet je wat wel en wat je beter niet kunt doen.
Nieuwe persoonlijke ‘gevangenis’
In yogaopleidingen is hier aandacht voor, als het goed is leer je te voelen wat bij jou past en wat goed voor je is, ook als het gaat om voeding. Al zijn er ook opleidingen waar je een strikt regime dient te volgen. Dat leert je dan misschien op een directe de verschillen te herkennen, maar persoonlijk ben ik daar niet zo een voorstander van. Ik heb nogal eens de indruk gekregen bij yogadocenten dat zij in een nieuwe persoonlijke ‘gevangenis’ terecht gekomen waren. Dan ga je van de regen in de drup. Dat ben jíj niet, het is jouw nieuwe toneelstuk.
Dan zijn er ook nog veel yogadocenten die, al dan niet door eigen ervaring, zich hebben gespecialiseerd in gezonde* voeding. Zij hebben het verschil ervaren wat de juiste voeding kan maken of hebben er een studie voor gevolgd. Hartstikke mooi en ontzettend waardevol.
De specialisten kunnen al hun kennis en ervaringen delen met hun leerlingen, dit kan echter ook een valkuil zijn.
Als je beginnende yogi’s voor je hebt die komen voor uurtje ontspanning, is het misschien beter om ze niet meteen te overladen met jouw goedbedoeld voedingsadviezen. Laat ze (met rust)!
Zaden en pitten eten
Jongeren haken vaak helemaal af, die moeten al van alles en mogen voor hun idee niks, moeten ze ook nog ‘zaden en pitten eten’. Een opmerking die door een jongere gemaakt is, die bang was dat hij een voedingsvoorschrift zou krijgen tijdens de cursus EindExamenYoga. Dat had zijn moeder voorspeld, want zij zat op yoga en at allemaal rare dingen. ‘Goed voor je hersenen’ zei ze dan tegen haar zoon. Op zich best wonderlijk dat hij überhaupt nog naar de cursus kwam.
En dat is meteen een mooie boodschap voor elke yogadocent die begint met een nieuwe groep. Laat je leerlingen in het begin vooral ‘met rust’. Overlaad ze niet met al je kennis, over voeding of over iets anders. Ervaren en voelen is al best veel voor sommigen, dus weet ook wanneer het genoeg is. Zeker tijdens de jongerenyogales, hou het praktisch en eenvoudig.
*Het woord ‘gezond’ is overigens nogal discutabel als het over voeding gaat. Bijvoorbeeld biologische wortels en sla staan echt bekend als heel gezond. Maar wie lang genoeg alleen dat eet, gaat er echt aan dood.