Hoe blijf ik in het hier-en-nu?

In het moment

Dit moment is het enige moment dat echt bestaat. Een mooie uitspraak, die altijd waar is. Denk er maar over na.

Toch ben je het grootste deel van de tijd bezig met andere momenten. Je zit te piekeren over het verleden, waar je van alles hebt meegemaakt, waar je vervelende of juist prettige herinneringen hebt. Of je bent bezig met de toekomst, met allerlei dingen die misschien nog gaan gebeuren. Je kunt er zoveel mee bezig zijn als je wilt, het is er nu niet.

Je zult niet de eerste en ook niet de laatste zijn die onderuit gaat door alle gedachten aan het verleden of aan de toekomst. Gelukkig zijn er heel wat trainingen en cursussen die jou kunnen leren meer in het het nu te leven, om beter in het moment te kunnen zijn.

Afleiding

Maar hoe blijf je in het hier-en-nu? Want je kunt precies weten wat de bedoeling is, de technieken begrepen hebben, het is je vast ook wel gelukt een aantal keren om de rest even te vergeten, toch merk je na korte tijd dat je er niet in slaagt om het vast te houden. Je bent door het minste of geringste afgeleid, er gebeurt iets 'groots' in je omgeving, je gunt jezelf er geen tijd meer voor. Of de stilte die je vindt, leidt ertoe dat er gedachten naar boven komen die je liever niet hebt, dus je stort je weer in je oude gewoontes om maar niet die gedachten te hoeven hebben.

Al snel merk je op dat je jezelf weer aan het voorbij lopen bent.

Voelen

Er is een eenvoudige manier om toch weer naar dit moment, naar het nu, terug te keren. Voelen. Want voelen kan alleen maar in het nu. Je kunt niet voelen voor gisteren, ook niet voor morgen. Ga dus voelen. Blijf even onbeweeglijk staan, zitten of liggen en voel. Wat voel je?

Dan ben je het nu. Terstond.

Niet vluchten

Hou jezelf niet voor de gek door te vluchten in allerlei oordelen over wat je voelt. Dit is vaak een grotere uitdaging, want je hebt al snel een oordeel over wat je voelt. Wil je dit gevoel wel hebben? Het antwoord voor dit moment is JA! Laat het gevoel maar bestaan, voor nu. Dan pas komt er rust. Want als je probeert het gevoel te laten verdwijnen of als je het wilt veranderen, dan ben je dát weer aan het doen. Laat het maar bestaan, gewoon zoals het nu is.

Oefenen

Oefening baart kunst, ook hier gaat dat op. Train jezelf om te voelen. Bijvoorbeeld elk uur een 'voel-moment' inbouwen is een goede methode om te oefenen. 'Wat voel ik nu?'  of 'Hoe voel ik me nu?' zijn vragen die je jezelf dan kunt stellen.


Over de schrijver
Reactie plaatsen