Hoe krijg ik mijn kind van de bank?
15 augustus 2021 

Hoe krijg ik mijn kind van de bank?

Het hangt doorlopend op de bank

Ouders die zich groen en geel ergeren aan hun puberende tegen-alles-nee-zeggende kinderen, die de godganse dag op de bank lijken te hangen en naar hersenloze televisie kijken weten zich vaak geen raad meer. Alle hulpbronnen zijn geraadpleegd, van belonen tot straffen, van verplichte taken opleggen tot eisen en van sneren tot negeren. Nou... ja... negeren, dat vinden de meeste ouders bij nader inzien toch nog best lastig.

Van die inhoudsloze programma's

Dat ze op de bank liggen te hangen, daar kun je nog wel inkomen. Dat zou je kunnen zien als meditatie, maar dan op zijn puberiaans. Maar de programma's die dan op de televisie vertoond worden, op TLC ofzo, die vullen de hele kamer. En dat is nog veel erger. Jij gaat er nog net niet van over je giechel. Daar begrijp je toch niets van? Waarom wil jouw toch best intelligente kind naar dit soort ellende kijken? Het zal je kind toch ook niet op zulke rare ideeën brengen? Alsjeblieft, als je dan per se iets wilt zien, kijk dan naar iets informatiefs.

Gooi het eens op tafel

Toch schuilt hier meer achter dan je misschien in eerste instantie denkt. In de eerste plaats zijn de meeste mensen doorlopend overprikkeld en vooral jonge mensen kunnen het lastig vinden om in de stilte te zijn. In de stilte borrelen er immers allerlei gedachten op en daar hebben zij even geen puf voor, het zijn niet altijd de prettigste gedachten. Ten tweede geeft het tv-kijken een gevoel minder nutteloos de tijd door te brengen. Maar als belangrijkste reden wordt aangegeven dat het kijken naar 'zo inhoudsloos mogelijke televisie' juist een 'hersenloos' moment geeft. Even rust voor het brein. Nergens over nadenken. Niets in je opnemen, de prikkels die het suffe programma geeft activeren de hersenen vrijwel niet en zorgen er tegelijk voor dat alle andere prikkels buiten worden gesloten.

Oordeel niet te snel

Ligt je kind weer eens te lummelen op de bank, oordeel dan niet te snel. Reageer niet. Laat je puber lekker zen zijn.

Even hersenpauze, de denktank op pauze-stand, brein-energie opladen.

Een intelligentere bezigheid dan je in eerste instantie denkt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen