Tieners en pubers zijn leuk!

Lastig en tegendraads

Hoor je weleens ouders klagen over hun puberende kinderen? Dat gebeurt best vaak. Jammer, want het helpt meestal niet echt lekker mee, als je er steen en been over klaagt. Wat nog interessanter is, is de vraag wat die kinderen dan in hun ogen niet goed doen. Al snel komt daaropvolgend de vraag wie er nu eigenlijk lastig is.

Is je puber lastig of heeft je puber eigen ideeën en denkbeelden die afwijken van de jouwe?

Gewetensvraag. Is de spreekwoordelijke jeugd van tegenwoordig niet veel slimmer dan wij waren op die leeftijd? En zijn die nieuwe en andere denkbeelden niet juist heel leerzaam, ook voor de ouders?

Zonder dwarse tieners zou de wereld er anders uitzien, zou er veel minder beweging zijn. Ben ze liever dankbaar!

Levensfase

Als tiener ben je natuurlijk ook wel in een lastige levensfase. Enerzijds wordt je geacht je als een volwassene te gedragen, anderzijds moet je wel luisteren en doen wat er gezegd wordt. Tussen servet en tafellaken.

Het lichaam ontwikkelt zich tijdens deze jaren op veel fronten, hormonen maken van meisjes en jongens langzaamaan vrouwen en mannen, met alle bijkomende nieuwigheden die erbij horen. Wat moet je ermee en hoe ga je ermee om? Je zou ervan staan te kijken hoe weinig jonge mensen van hun ouders hebben geleerd hoe om te gaan met bijvoorbeeld de menstruatie.

De groei gaat ook in een sneltrein vaart, maar doordat niet het hele lichaam gelijkmatig groeit en de verhoudingen tijdelijk verstoord raken tussen botten, spieren en pezen, ontstaan groeipijnen en is de motoriek soms flink uit balans.

Zie er maar mee om te gaan.

Emotioneel

Er ontstaat een verstoorde balans of vele fronten, het één versterkt vaak het ander. Onzekerheid neemt toe, terwijl de verwachting je als volwassene te gedragen steeds verder toeneemt. Steeds meer verantwoordelijkheid dien je zelf te dragen, terwijl je wordt ontregeld door allerlei gevoelens en verschijnselen die je nog niet kende. En dan laat je omgeving je ook nog in de steek, want je bent een lastig geval.

Yoga

Hier kan yoga van grote betekenis zijn. Aandacht hebben, je lichaam weer voelen en erkennen dat je bent zoals je bent. De discipline en balans, opgedaan tijdens een uurtje yoga werken na afloop gewoon door.

En er is meer!

De uitgevoerde houdingen hebben hun uitwerking op vele gebieden. Op het lichaam, op het gestel, op het gevoel, op het mentale. Door te bewegen met aandacht wordt de hormoonhuishouding gereguleerd. Met de rustige en stille houdingen ervaren jongeren rust en het is een moment waarop liefdevolle aandacht voor zichzelf ruimte krijgt. Tijdens de wat uitdagende houdingen wordt ontspannen gebouwd aan zelfvertrouwen en mentale weerbaarheid. Met evenwichtshoudingen wordt de stabiliteit steviger.

Kunnen we niet alleen dat slapen doen, mevrouw?

Meditatie

Noem het meditatie, visualisatie of voorlezen. Het maakt niet uit. Hoe heerlijk is het om even weg te dromen en je terug te trekken uit de gekte van de dag? Of een rondreis door je lichaam met een bodyscan, zonder oordeel. Vaak snakken tieners ernaar, om even te liggen in Savasana, waar alles goed is en niets moet.

De behoefte aan waardering en erkenning is groot onder veel jonge mensen, de behoefte om gehoord en gezien te worden is nog groter. Laat je verrassen door de interessante kijk op zaken en door de vernieuwende ideeën die vaak leven onder jongeren. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar geef ze de ruimte. Tieners en pubers zijn leuk!

Over de schrijver
Reactie plaatsen