Als ik mediteer, ga ik juist piekeren
23 juli 2021 

Als ik mediteer, ga ik juist piekeren

Allerlei gedachten

Komt het je bekend voor? Juist tijdens het mediteren, bijvoorbeeld aan het einde van de yogales, komen er allerlei piekergedachten opzetten. Terwijl je juist komt om even nergens aan te denken, al dat gepieker neemt je al zo in beslag. Nu heb je meegedaan aan een yogasessie, en juist als je al die ellendige ideeën even kwijt lijkt te zijn en je in Savasana ligt voor de meditatie: hupsakee! Daar zijn ze weer, die vervelende problemen.

Stilte

Het is een beetje wat stilte doet. Het geeft ruimte aan gedachten, die je steeds probeert weg te duwen. En dat is precies wat vaak ten onrechte gedacht wordt. Dat je geen gedachten mag hebben tijdens het mediteren. Met als gevolg dat je er als het ware mee in gevecht gaat. Maar hoe harder je je gedachten wegstuurt, hoe hardnekkiger ze zich laten zien.

Mindfulness

Tijdens een les in yoga of mindfulness leer je hoe je kunt omgaan met gedachten. Hoe je ze kunt laten bestaan, zonder er op in te gaan. Zoals een voorbijganger op straat. Je ziet hem wel, groet misschien nog even, maar je gaat niet met iedere persoon die je tegenkomt in gesprek. Zo kun je dat ook doen met gedachten, dat kun je leren. Er is oefening voor nodig, maar het maakt het leven een stuk plezieriger als je weet hoe je je gedachten kunt kalmeren.

Mindfulness? Doe mij liever een uurtje mind-empty-ness!

Piekeren

Piekeren is de verkeerde kant op denken, een bekende quote. Maar als je keihard je best doet en probeert niet te piekeren, maak je het vaak juist groter. Dat is verkeerde kant op stoppen met piekeren.

De piekergedachte onderzoeken is meestal zinvoller. Kijken of je er iets aan kunt veranderen, aan datgene waar je over tobt, kan al heel verhelderd zijn. Heb je er helemaal geen invloed op? Dan kun je stoppen met erover te piekeren. Simpel, maar vaak heb je helemaal niet in de gaten dat je ergens totaal geen invloed op hebt en pieker je er toch over.

Heb je er wel invloed op en kun je iets veranderen aan de vervelende situatie die je doorlopend bezig houdt? Ga dan veranderen wat je kunt, wat in jouw macht ligt en kijk er dan nog eens naar. Geef de gedachte opnieuw de ruimte, onderzoek opnieuw hoe het nu is, of je er misschien nog iets aan kunt veranderen en laat het anders los. Wat niet van jou is, daar hoef je je ook niet mee bezig te houden.

Piekeren is de verkeerde kant op denken.

Geef het ruimte

Al je gedachten verdienen het om langs te komen, verdienen jouw aandacht. Door ze te onderzoeken in plaats van ze keihard weg te stoppen of ervoor weg te rennen, kun je ze laten oplossen. Geef ook je piekergedachten de ruimte, zonder erdoor overheerst te worden. Jij blijft aan het roer staan, je bepaalt zelf hoeveel aandacht je iets geeft en op welk moment. Onderzoek de gedachten, negatief of positief, kijk of je er iets aan kunt doen en laat het dan vrij.

Langzaam maar zeker ga je ook meer stilte ervaren tijdens het mediteren, de gedachten zijn misschien niet weg, maar ze beheersen jou niet langer. Dan ga pas écht de waarde van meditatie en stilte leren kennen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen