Meditatie Bieb

Meditatie: Zacht zijn

Meditatie : Zacht zijn

Hoe zou het zijn wanneer je voor jezelf net zo aardig bent als voor anderen? Waarom zijn we vaak zo hard voor onszelf? Dat innerlijke stemmetje dat zo vaak lelijk tegen je spreekt, stel je voor dat je juist die teksten hardop zou uitspreken tegen de ander? Dan zou je heel snel geen vrienden meer over hebben. Toch?

De hoogste tijd om jezelf ook wat zachtheid te geven. Heel eenvoudig, maar een belangrijke stap in de goede richting als het gaat om zacht en zorgzaam zijn naar jezelf.

1. Ademen

Neem een prettige en ontspannen houding aan en adem een keer diep in, doe het langzaam. En adem ook weer langzaam uit. Zacht ademen, diep maar zacht, zonder forceren. 

Blijf diep en langzaam ademen. Ga hier rustig mee door.

Voel hoe frisse, koele lucht naar binnen stroomt, via je neus. Tot waar in je lichaam kun je deze koele lucht volgen? Koele lucht stroomt via de neus, de keel, de borst, steeds verder omlaag. Voel waar de adem heen stroomt. Voel tot onder in je buik. Merk op hoe de buik wat uitzet tijdens de inademing. 

Voel hoe wat warmere lucht zachtjes naar buiten stroomt tijdens de uitademing, eveneens via je neus. Kun je voelen van waar deze lucht komt? Hoe diep in je lijf kun je de uitademing voelen? Merk op hoe je buik weer terugveert op de uitademing. 

Blijf met je aandacht bij het volgen van de lucht die stroomt, naar binnen en naar buiten. Aandachtig volg je de kleine en zachte bewegingen die de adem veroorzaakt, in je borst, in je buik, in je hele lijf.

2. Kalm

Het wordt steeds stiller. Kalmte voor jou, voor jouw lichaam, voor je hele systeem. Even niets anders dan de zachte adembeweging. Met heel je aandacht blijf je bij de zachte adem. Tijd om te herstellen waar nodig, tijd om op te laden waar energie nodig is.

Door met je aandacht naar je ademhaling te gaan geef je jezelf een moment van kalmte en rust. Door dit regelmatig te doen verbeter je je prestatie en concentratie op momenten dat die nodig zijn. Meer balans. Naast hollen en vliegen ook rust en kalmte. Niet hard zijn voor jezelf door alleen maar door te gaan, maar jezelf rust geven, zodat er evenwicht ontstaat. Zoals je ook aan anderen zou adviseren, geef je dat nu aan jezelf. Voelt fijn, toch?

Blijf je adem rustig volgen.

3. Geluiden

Breng dan je aandacht naar de geluiden om je heen. Eerst vallen de hardste geluiden op, maar langzaam ga met je aandacht naar steeds zachtere geluiden. Ver weg, dichtbij, wat kun je nog meer horen dan de harde, overheersende geluiden die het eerst je aandacht trokken?

Luister naar de fluistergeluiden. Blijf luisteren.

Kun je ook geluiden horen binnenin je? Keer als het ware je gehoor om naar binnen. Luister met je volle aandacht naar de geluiden van je lichaam. Wat is hier allemaal te horen? De ademhaling, de hartslag?

Blijf luisteren naar de fluisterende geluiden.

4. Het zachte geluid van de adem

Blijf dan luisteren naar het zachte geluid van je adem. Het is bijzonder, het stromen van de lucht, de adem die komt en gaat, maakt een zachte beweging en een zacht geluid. Zo zacht dat het heerlijk is om dit op te merken.

Het gebeurt allemaal vanzelf, je lichaam weet wat het moet doen. Je hoeft er alleen maar met je volledige aandacht bij te blijven. Je ligt of zit onbewogen en stil, maar van binnen gebeurt er van alles. Energie in beweging. Prachtig toch?

Blijf voelen, blijf luisteren.

5. Blij

Nu je weet hoe fijn het is om de zachtheid te voelen die zit in je adem, in de adembeweging, in het geluid van de adem, wordt je blij. Een tevreden glimlach verschijnt op je gezicht. En elk moment kun je hiernaar terug, je adem heb je altijd bij je, net als je aandacht.

Doe dit elke dag, geef jezelf de ruimte om de zachtheid te voelen die je in je hebt. Je zult merken dat het je goed doet.

6. Terug

Als je er klaar voor bent, open je rustig je ogen en rek je even lekker uit. Je hebt jezelf een plezier gedaan en zachtheid gegeven. Bedank jezelf voor dit moment.

Reactie plaatsen