Meditatie Bieb

Meditatie: Boos zijn

Meditatie : Boos zijn

Iedereen is weleens boos. Boos zijn is helemaal niet erg, zolang je je maar bewust bent van wat je doet en wat je zegt. Als je zelf aan het roer blijft, ofwel de controle houdt over je eigen emoties, kan boos zijn heel nuttig blijken.

Hoe zorg je ervoor dat deze emotie niet met jou aan de haal gaat?


1. Rustig worden

Neem een houding aan die comfortabel is. Is het warm genoeg? Ben je ontspannen?

Sluit dan je ogen. Adem een keer diep in en stel je voor dat, samen met jouw lange en langzame uitademing, alle activiteit in jouw lijf en in jouw hoofd kalmeert. Doe dit nog maar een keer. Alle woorden en beelden die nog aan je voorbijkomen, laat je met je uitademing verdwijnen.

Wat je aandacht geeft groeit, zo gaat dat ook in je hoofd. De zaken waar je je het meest op focust, kunnen hardnekkig zijn als je ze los wilt laten.

Gedachten gaan samen met gevoelens. Door ergens aan te denken kun je je anders gaan voelen. Vrolijk of verdrietig, opgewonden of boos. Het is slechts een gedachte, ongrijpbaar en onzichtbaar, die jouw stemming dan laat omslaan. Gedachten en gevoelens zijn nodig, ze zijn niet slecht. Zolang je je maar bewust bent van wat je doet en zegt. Ook als je eens een keer boos bent.

2. Boosheid

Iedereen is weleens boos. Boosheid is een emotie die veel energie vraagt. Kun je je herinneren hoe het voelt als je boos bent?

Boosheid is een nuttige emotie, die is niet fout en niet slecht, zolang je zelf maar 'in control' blijft. Vanuit controle kun je adequaat reageren op de situatie waar je je in bevindt en doe je geen dingen waar je je later slecht over voelt. Als je zelf de regie houdt, kun je even nadenken voordat je reageert.

Je kunt een korte overweging maken, waarbij je je even voorstelt wat jouw reactie met de ander doet. Dan kun je, in plaats van de boosheid te verergeren met elke actie, juist meer tot elkaar komen met elke actie.

Kiezen voor een re-actie waarmee je niet nog meer boosheid terug zult krijgen, hoe klinkt dat? Goed toch? Zeker als je weet dat de re-actie van de ander, jouw boosheid weer kan voeden.

Boosheid is een emotie die gemakkelijk door te geven is aan anderen. Als iemand in je omgeving boos is, neem je dat al snel over. Net zoals dat gaat met lachen. Heeft er één de slappe lach? Dan is de kans groot dat de rest vanzelf mee gaat lachen, zonder überhaupt de aanleiding te weten. Met boos zijn is dat net zo, het is net als lachen, maar dan de verkeerde kant op. Een vervelende kant, waarbij vaak schade wordt aangericht door harde woorden of nog erger, als het fysiek wordt. Met lachen is de kans op schade er ook, maar die is veel kleiner.

3. Taal en lichaamstaal

Het is niet zo'n gek idee om eens stil te staan bij boos zijn. Als je weet dat jouw reactie weer een nieuwe reactie teweegbrengt, dat het steeds groter wordt als je niet nadenkt voordat je reageert, dan besef je vast ook dat er een punt komt waarop je daadwerkelijk de controle kwijt bent.

Reageren met de juiste woorden is niet altijd eenvoudig, misschien geldt dat nog wel meer voor de juiste lichaamstaal. Een groot deel van onze communicatie gebeurt immers door middel van lichaamstaal. Die zegt vaak meer dan je in woorden kunt zeggen. Op de juiste manier reageren vraagt daarom oefening. Daag jezelf daarom eens uit om naar je eigen reacties te kijken.

Oefen vooral als je niet boos bent. Dat is een goede manier om te starten, je krijgt het vanzelf onder de knie. En als de emoties dan wat heviger zijn, wordt het ook gemakkelijker om te reageren op een manier die zaken niet verergert.

4. Juiste reactie

Je kunt boos zijn en dit ook laten weten aan de ander, terwijl je ook duidelijk maakt dat je het heel graag anders zou willen zien. Met zorgvuldig gekozen woorden, maar zonder jezelf anders voor te doen dan je bent.

Het begint allemaal met het herkennen van boosheid. Boos wordt je alleen om zaken die je raken, het boeit je dus. Leer weer voelen hoe boosheid voelt, zodat je het steeds sneller opmerkt. Nog voor de boosheid grip krijgt op je, weten dat het eraan komt. Als je het voelt aankomen, haal je een paar keer diep adem voordat je reageert. Zo simpel als dat.

Waarom word ik boos? Waarom voel ik me zo? Wat raakt me?

Zo leer je jezelf steeds beter kennen. In de tussentijd heb je al een beetje kunnen nadenken over je woorden.

5. Gevoel als gids

Jouw magische gevoelens wijzen je steeds de weg, altijd. Jij maakt vervolgens de keuzes over de koers die je wilt volgen. Door jezelf te gaan begrijpen en je gevoelens te leren 'lezen', word je beter bestand tegen de uitdagingen van het leven. Je wordt een sterker mens.

6. Adem

Adem nog een keer diep in, adem heerlijk uit en kom rustig terug, neem alle nieuwe lessen die je vandaag hebt ontdekt met je mee. 

Reactie plaatsen