Ontspannen met mantra's

Mantra

Een mantra is een kort zinnetje dat je herhaalt, zoals een liedje. Door het vaak te herhalen wordt de boodschap die erin zit steeds krachtiger. Of je de tekst en de taal verstaat en begrijpt maakt daarbij niet eens uit, de manier waarop je de mantra uitspreekt ook niet. Je kunt mantra's zingen, maar uitspreken of innerlijk herhalen werkt ook. De resonanties van het stemgeluid als je een mantra zingt heeft echter ook een uitwerking, dat is de reden dat veel mensen dit een erg plezierige manier vinden om hun mantra's te laten klinken.

Ontspannen

Als je ontspanning zoekt en je vindt het heel lastig om los te komen van al je gepieker, dan kan het herhalen van een mantra een fantastisch middel zijn. Los van alle andere werkingen van de mantra's, is dit één van de meest eenvoudige manier om rust in je bovenkamer te krijgen.

Om niet zelf een zinnetje te hoeven bedenken, dan zit je daar weer over te denken, kun je een bekende mantra pakken. Vaak zijn ze gezongen, met als prettige bijkomstigheid dat er muzikale klanken onder staan. Daar krijg je meteen ook de vibraties van mee. Zo kom je al snel in een andere vibe.

Meezingen is top, of dat nou hardop is of in jezelf, je zult zien dat je in no-time ontspant.

Meezingers

Deze mantra's kun je zo afspelen, ze zijn prettig te volgen, voor je het weet heb je de tekst te pakken. Laat je niet ontmoedigen door de taal die je niet begrijpt, het is namelijk niet zo belangrijk om de woorden precies uit te spreken. Het zijn de klanken, daar gaat het om. Dus spreek het gewoon uit op de manier waarop je het hoort. Leuk toch? Lekker relaxed.

1. Hamsa Soham - Jezelf zijn

2. Ong Namo Guru Dev Namo - Luisteren naar je innerlijke stem

3. Lokah Samasta Sukhino Bhavantu - Vrede en geluk voor allen

4. Ra Ma Da Sa - Zon, maan, aarde en oneindigheid

5. Om Hrim Namah Shivaya - Groet aan Shiva

6. De mantra van Patanjali - De openingsmantra van een Ashtanga yogales

Voelen

Ben je hier niet bekend mee? Daag jezelf dan eens uit om het te proberen. Voel de verschillen voor en na. En mocht het Sanskriet je een stap te ver gaan, zoek dan wat Engelstalige of Nederlandse teksten op. Gewoon een refreintje van een nummer waar je vrolijk van wordt, herhaal dat, eindeloos. Voel de verschillen, merk op hoe eenvoudig het is om je stemming te verbeteren.

Veel plezier!

Affirmatie

De kracht van affirmaties komt ook terug in een cursus EindExamenYoga. Door motiverende uitspraken te herhalen, steeds tegen jezelf te zeggen dat je datgene doet, waarvan je hebt besloten dat dat is wat je wilt doen (niet: moet doen), wordt het gemakkelijker. Het wordt een gewoonte, een eigenschap.

Hetzelfde principe, toegepast op een andere manier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen