Wat is een goede affirmatie?

Krachtzin

In veel meditaties, ontspanningsoefeningen en in Yoga Nidra komt het voor: bedenk voor jezelf een affirmatie. Een affirmatie is een krachtzin of een spreuk, die je voor jezelf kunt herhalen om het krachtiger te maken.

Vaak leidt het mij af, maar of dat bij jou ook zo is weet ik natuurlijk niet. Het leidt me dan af, omdat ik direct in het denken schiet. En in die afdeling, de bovenkamer, daar wilde ik nou juist even wat rust creëren. Maar soms weet ik het meteen, dan is het zinnetje er ineens, vanuit het niets. En precies dat zijn voor mij de allerbeste affirmaties.

Mind-Walk

Tijdens een training van Mind-Walk (meditatief wandelen met invloeden uit yoga, mindfulness, tai-chi) krijgen we de opdracht om zelfstandig rond te lopen, ieder voor zich, in een vooraf afgesproken gebied. Ruimte genoeg om op jezelf te zijn en dichtbij genoeg voor de trainster om ons met haar stem te kunnen bereiken. De opdracht is dus om zelfstandig rond te wandelen en daarbij steeds je eigen affirmatie te herhalen. Ik ga van start, zonder affirmatie, maar na een klein poosje wandelen weet ik het, ineens! Dit is zo een zeldzaam moment dat er een krachtzin zó mijn systeem in 'gesmeten' wordt.

Irritant

Deze affirmatie vormt zich terwijl ik lopende ben. Het geval is, dat ik precies achter een dame terecht kom, die mij al een tijdje irriteert. Deze ene figuur wekt irritatie in mij op, ik weet niet waar het vandaan komt, het is er. Dus ik kom achter haar te lopen, puur toevallig (jaja).

Dit laat mij in één beweging zien hoe ik me laat beïnvloeden door de ander. Let wel, deze dame doet echt niets verkeerd. Ik weet dat dit is waar ik op dit moment aan mag werken. En daar is plotseling de affirmatie.

"Ik blijf in mijn eigen trilling en trek mensen aan die daar bij passen."

Hatseflats!

Ik ben terstond omgekeerd en in een andere richting verder gaan lopen, het kost me geen moeite, al besef ik dat ook dit een aanpassing is. Gek genoeg overkomt mij een euforisch gevoel dat tijdens de hele oefening bij me blijft. Net als de affirmatie.

Eigen kracht

Nog een paar keer kom ik achter iemand anders te lopen, dat gebeurt bij iedereen trouwens, dat hoort erbij. Maar nu merk ik op dat ik ongemerkt de neiging heb mijn houding en tempo af te stemmen op de ander. Daar moest ik alert zijn, op dat vlak. In mijn eigen kracht, niet beïnvloed. Wat een leerzame dag was dit!

En die affirmatie? Die heb ik na afloop genoteerd voor mezelf, bij mijn verzameling ingevingen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen