Wat kan ik zelf doen om stress te verminderen?
20 augustus 2021 

Wat kan ik zelf doen om stress te verminderen?

Ik heb het zo druk...

Wie kent het niet? Teveel te doen, te weinig tijd om bij te tanken, slapen gaat steeds slechter. Je hebt teveel aan je hoofd, teveel stress. En daar heb je last van. Je kreeg het advies om een cursus mindfulness te gaan volgen, of je in te schrijven voor een yogaklas, maar dat kost je nog meer tijd en dat zie je niet zo zitten.

"Is er nou echt niets wat ik zelf kan doen om mijn stressniveau te verlagen?" vraag je je misschien af. Nou, dat is er zeker! Je kunt er zelf heel veel aan doen! Sterker nog, jij bent de enige die er iets aan kan doen, maar dat vind je misschien wat lastig te geloven.

Cursus

De allerbeste opstap naar een leven met meer ontspanning en meer plezier is, als je gebukt gaat onder de last van teveel spanning, is toch echt een wekelijkse yogales of een gedegen cursus mindfulness. Na deze cursus besluiten veel mensen alsnog wekelijks yogalessen te gaan volgen. Zelfs als het maar één keer per week is, dan is dat uur aandacht voor jezelf al een enorme vooruitgang. Dus kijk nog eens of er een mogelijkheid voor je is om dat te doen.

Heb je dat al gedaan of doe je dat al, maar heb je behoefte aan wat extra? Of lukt het je echt niet om dit in te passen? Dan kun je zelf behoorlijk wat dingen doen om je stressgehalte omlaag te brengen en even te ontspannen.

10 manieren om stress te verminderen

Hieronder tien manieren om stress te lijf te gaan. Kijk wat bij jou past en bouw dat in, in je dagritme. Als dat gelukt is, voeg je misschien een tweede manier toe. Start niet met teveel tegelijk, dat ga je waarschijnlijk niet volhouden en zal nieuwe stress opleveren.

1. Ga de natuur in

Ga wandelen, naar buiten, zoek de natuur op. Zoek de bossen op of de polder, maar als dat even niet gaat, weet dan dat de natuur overal is. Gebruik al je zintuigen om de natuur te zien, te voelen, te ruiken en te horen.

2. Lees een boek

Geef jezelf elke dag een hoeveelheid tijd of een aantal bladzijden om te lezen. Kies hier een vast moment voor op de dag. Duik weg in je boek, het maakt niet uit wat het voor boek is. Zorg voor een lekker plekje!

3. Positieve gedachten

Zijn er negatieve gedachten die voortdurend langskomen? Ga er eens voor zitten. Als je negatieve gedachten ontdekt bij jezelf, probeer de gedachte dan om te buigen naar iets positiefs. In plaats van 'ik ben zo moe' maak je er dan 'ik heb elke dag meer energie'. Of noteer in een schriftje de leuke en positieve dingen die je tegenkomt, dingen waar je dankbaar voor bent. Zo richt je automatisch je aandacht meer op het positieve en zo ervaar je minder stress.

4. Doe yoga

Misschien heb je weleens yoga gedaan of er naar gekeken. Zoek anders op internet, er is genoeg te vinden. Pak een of twee eenvoudige oefeningen en doe die regelmatig, met al je aandacht voor die oefeningen. Al doe je ze maar vijf minuten, het geeft rust!

5. Doe oefeningen

Oefeningen uit je trainingen in de sportschool, van de fysiotherapeut of iets anders, door oefeningen te doen zet je jouw hele systeem even op een andere modus. Doordat je je regelmatig uit de stress-modus haalt, loopt die niet zo hoog op.

6. Spreek iets af

Ga er lekker op uit met vrienden of vriendinnen. Doe iets leuks, ga sporten of naar de bioscoop. Een avondje in de kroeg kan ook heel lekker zijn. Spreek wel met elkaar af dat jullie niet tegen elkaar gaan zitten 'zeiken' over alles waar je stress van hebt, want dan heb je nog geen ontspanning.

7. Mantra

Heb je een zinnetje, een melodietje of een gezegde waar je blij van wordt? Herhaal dat voor jezelf, met regelmaat. Of zing gezellig een liedje. Dat kan hardop, maar ook in gedachten, heerlijk ontspannend!

8. Knutselen

Schilderen, knippen, breien, plakken, tekenen of kant klossen. Handwerken of kunst creëren is hartstikke relaxed om te doen. Maak er eens tijd voor vrij, het is heel rustgevend.

9. Agenda

Klinkt misschien gek, maar hou een agenda bij, met een tijdsindeling. Plan je vrije tijd in! Zo voorkom je dat je doorlopend van het één naar het ander rent en vergeet stil te staan bij jezelf.

10. Luisteren

Luister naar een meditatie, naar muziek of een verhaal. Oordoppen op, ogen dicht en één en al oor. Vergeet de wereld om je heen voor dit moment en je stress-level keldert naar beneden.

Bonustip

En, o ja. Stop met klagen dat je zoveel stress hebt. Als je stopt met klagen hou je niet alleen die tijd over, maar je bevestigt ook niet meer doorlopend dat je last van stress hebt. Alleen het stoppen met praten over stress, hardop of in jezelf, levert al een grote verbetering op. Probeer maar!

Over de schrijver
Reactie plaatsen