Ik ben steeds zo moe! Hoe kan ik energie opladen?
10 juli 2021 

Ik ben steeds zo moe! Hoe kan ik energie opladen?

Ik ben zo moe!

Het lijkt wel of steeds meer mensen last hebben van vermoeidheid. Jonge mensen, oudere mensen, in alle leeftijdsgroepen hoor je er mensen over praten. Vaak wordt daar nog aan toegevoegd dat ze alle tips wel kennen en hebben geprobeerd. Gezond eten, voldoende buitenlucht, op tijd gaan slapen, je kent het wel. 'Dat doe ik allemaal' hoor je dan. Maar het lijkt niet veel uit te maken.

'Ik had zelfs geen puf meer om naar de yogales te gaan. Ik was er helemaal klaar voor, omgekleed en wel, ik ben in slaap gevallen op mijn bed', hoorde ik laatst iemand zeggen. Herkenbaar voor velen.

Mentaalmoeheid

Misschien is het een idee om na te gaan waar de vermoeidheid zit. Want vermoeidheid is niet altijd het gevolg van fysieke inspanning. Hoewel het fysieke samengaat met het mentale, kan vermoeidheid ook in het mentale ontstaan. Hier wordt vaak aan voorbij gegaan. Teveel stress, ja, dat wordt al snel geroepen. Met het advies eens wat rustiger aan te doen. Maar al te vaak ontaard dat in televisiekijkende mensen, die denken dat ze nu rust hebben. Mis!

Wie het advies om rustig aan te doen vertaalt naar minder bewegen, kan de plank weleens volledig misslaan en de klachten verergeren. Als de uitputting ontstaan is door gedachten, gepieker en problemen, is het beter een dagelijkse portie beweging te pakken dan eindeloos naar de tv te kijken. Daar word je sowieso overspoeld met enerzijds nog meer covid-klimaat-metoo-blacklivesmatter problemen van over de hele wereld en anderzijds de feel-good-o-wat-ben-ik-toch-gelukkig-met-mijn-ideale-gezinnetje programma's en reclames.

Reden tot nog meer getob. Je wordt er doodmoe van. En dat was je al.

Natuur

Ga lekker wandelen, in de natuur. De natuur is trouwens overal, het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hou het juist simpel. Niet eerst met de auto naar het bos, maar gewoon een paar goede schoenen aan en de deur uit. Zo nu en dan een uitspatting is ontzettend leuk, maar als je dat elke dag wilt, dan hou je het niet vol. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk hoeft te regelen voor je dagelijkse portie beweging. Laat ook je oortjes thuis, luister naar de geluiden om je heen, in plaats van naar een podcast die je weer aan het denken zet.

Slapen

Goed slapen, op tijd de mand in en op tijd er weer uit, is zinvol. Maar ben je mentaal vermoeid, is je ziel moe? Dan is dat goede slapen een goede bijdrage aan herstel, maar richt dan vooral je zoektocht naar rust op het vermijden van allerlei informatie die je weer aan het denken zet. Zet het volume van je gedachten een paar standjes lager. Vermijd zware gesprekken. Geniet van beweging en sport. Afleiding zonder ingewikkelde input. En geniet ervan!

Je zult merken dat het snel beter gaat en dat jouw energie weer op peil komt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen