Yoga begint als je van je man afstapt
29 september 2021 

Yoga begint als je van je man afstapt

Herfst!

De eerste herfstdag is een feit. De yogales met regen en wind is een kleine uitdaging. Overdekt, maar wel met twee zijkanten open, dus de regendruppels bereiken onze matjes. Daar zorgt de wind wel voor, die ons lekker opfrist. We schikken allemaal een beetje in, schuiven wat dichter naar de droge hoek en zonder dat er veel over gezegd wordt gaan we van start.

De les is wat aangepast, zodat er wat meer wordt bewogen dan anders. Inmiddels ken ik de meeste deelnemers lang genoeg om te weten dat zij het leuk vinden als er zo nu en dan eens op een andere manier gewerkt wordt. Dus wat uitdaging in de les gestopt vandaag en vooral bewegingen, dan blijven we warm.

Thema

De les van vandaag draait om grenzen. Het herkennen van je grenzen en het erkennen van je grenzen. Je grenzen opzoeken, alsof je geen idee hebt waar ze zijn. Want meestal denk je te weten waar je grenzen liggen, maar klopt dat wel?

Als je altijd ruim binnen je zelf bedachte grenzen blijft, zit je stevig in je comfortabele zone. Maar, is dat wel zo comfortabel? Want er is bar weinig groei mogelijk als je nooit je grenzen opzoekt. Het kan ook heel saai en vervelend worden als je nooit eens over het randje kijkt. En dan is het nog maar de vraag of die grens wel ligt waar jij denkt. Genoeg mogelijkheden voor een themales!

Yoga begint als je van je mat af stapt

Meenemen in het leven

De lessen die je meekrijgt op je yogamatje, dat wat de asana's je laten zien, kun je meenemen in je dagelijkse leven. Je kunt bijvoorbeeld ontdekken dat je veel meer kunt dan je dacht. Tijdens de lessen geven veel yogadocenten boodschappen mee voor het dagelijks leven. Want yoga begint pas als je van je yogamat af stapt.

Van je man af

Terug naar de les van vanmorgen. Een beetje filosoferend met elkaar, tijdens een hele ontspannen les, met regen en wind en uitdagende houdingen, sprak ik dat uit. Dat yoga begint als je van je mat afstapt.

Schiet er toch een dame in de lach! Die ligt compleet gevouwen (niet in een yogahouding), kijkt me aan en vraagt of dat echt zo is? Dat je van je man af moet om echt yoga te kunnen doen?

Hahahaha, iedereen ligt nu dubbel van het lachen! Door de wind had zij 'man' verstaan in plaats van 'mat'.

Wat is het toch lekker om buiten te bewegen, wat kan dat een mens goed doen. Het was een mooie les, met mooie mensen en mooie momenten. Een paar leerlingen gaven aan dat zij erg verrast waren en inderdaad hadden ontdekt meer te kunnen dan ze dachten. 'Die kraaihouding ga ik thuis oefenen, wat gaaf, ik kan dat bijna, had ik nooit gedacht!'

En zo is het met veel dingen, je kunt meer dan je denkt!

Over de schrijver
Reactie plaatsen