Hoe kom je uit een burn-out?

Eerste stap op de weg terug

Als je je afvraagt hoe je ooit uit je burn-out komt, begin dan af te vragen hoe je er in terecht gekomen bent. Zonder het wegnemen van de oorzaak is het onmogelijk om te herstellen. Dit is nog wel te behappen denk ik, maar nu het volgende: die oorzaak ben je altijd zelf. Au! 

De meeste mensen wijzen naar anderen als het gaat om de veroorzaker van hun klachten, maar feitelijk is dit onjuist. Hoewel burn-out vaak als een werk-gerelateerde klacht gezien wordt, is het dat niet. Het gaat om de manier waarop je zelf met zaken omgaat. En voel je hierdoor vooral niet aangevallen, het is eerder een compliment. Het zijn vooral de mensen met een onuitputtelijke loyaliteit en doorzettingsvermogen die in een burn-out terecht komen. Niet de opgevers, die zijn allang voor de grote genadeklap vertrokken.

Signalen

Vrijwel iedereen die een burn-out heeft of heeft gehad weet dat er vooraf meer dan genoeg signalen waren. Signalen die toen genegeerd werden, van lichamelijke klachten tot concentratieproblemen. Hoofdpijn, maagpijn, slapeloosheid, energiegebrek, knarsetanden, spierpijn, lusteloosheid, snel geïrriteerd zijn, menstruatieklachten, vaker ruzie maken, vaker verdovende middelen gebruiken -  het zijn bekende verschijnselen die als signaal maar al te vaak gemist worden.

Als je maar lang genoeg jezelf voorbij loopt, trekt het lichaam uiteindelijk aan de noodrem. Je voelt je volledig opgebrand. En dan kun je niets meer, dus heb je geen keus en kun je alle signalen niet meer negeren. Dan is het keihard werken aan herstel.

Een harde les!

Getraind

Wie dit heeft ervaren, wil het meestal geen tweede keer meemaken. De signalen die het lichaam geeft bij overbelasting worden sneller herkend en je raakt getraind om hier gehoor aan te geven.


Luister naar de fluistering van je lichaam, zodat het niet hoeft te SCHREEUWEN


Een enkele keer mis je de signalen, dan voel je je zo weer terugzakken in die ellendige burn-out. Dan heb je meer tijd nodig om te herstellen. De weg terug ken je inmiddels een beetje, dat helpt. Extra rust, passende lichaamsbeweging, de juiste voeding en weglaten wat schadelijk is vormen samen de oplossing.

Wil je meer weten over de achtergrond van een burn-out en het hoe en wat voor het herstel hiervan? Het boek over bijnieruitputting van James L. Wilson is een goed hulpmiddel. Het helpt je om jezelf weer te begrijpen en het zet je op de goede weg naar herstel.

Over de schrijver
Reactie plaatsen