Heb jij al een burn-out-weegschaal?
07 oktober 2021 

Heb jij al een burn-out-weegschaal?

Burn-out

Inmiddels zijn we zover dat iedereen wel iemand kent die kampt met een burn-out, je zou zomaar zelf het slachtoffer kunnen zijn. Het is niet meer te missen. Volgens veel mensen is het een spreekwoordelijke kapstok is om al je klachten aan op te hangen, ook voor artsen, wat op zich begrijpelijk is en helaas ook weleens waar. Maar als je persoonlijk weet hoe het voelt als je letterlijk volledig opgebrand bent, weet je ook hoe lang de weg naar beter is. Overigens is een burn-out iets anders dan overspannen zijn en vragen dan ook een andere aanpak.

Hersteld

Als je over je dieptepunt heen bent en opgekrabbeld bent uit je diepe, zwarte gat, dan voelt dat als een bevrijding. Maar dan....?

Jouw oude manier van leven is uitputtend gebleken. Je doorzettingsvermogen siert je, maar sloopte je gaandeweg. Een nieuwe leefstijl is eigenlijk een vereiste, om niet terug te vallen in dat zwarte gat. Je hebt van je burn-out veel geleerd, veel mensen gooien radicaal het roer om. Hoe ziet je leven eruit nadat je je koers gewijzigd hebt? Eén van de dingen die je geleerd zult hebben is het woordje 'nee'.

Energievreters, mensen of bezigheden, moet je vermijden. Die slurpen je leeg en het kan dagen of zelfs weken kosten voordat je je energiepeil hebt hersteld. Ik kan erover meepraten. Je hebt per dag een 'afgemeten' hoeveelheid energie te besteden, dus je weegt zorgvuldig af waar je ja tegen zegt en wat je aan je voorbij laat gaan.

Weegschaal

Gooi jij ook alles wat je nu doet op je burn-out weegschaal?

Het bleek mijn volgende valkuil te zijn. Ik werd doodmoe van het steeds maar weer afwegen wat wel en wat niet. Sjongejonge, alleen dat al maakt alles zwaarwegend. Ja echt, letterlijk! Het ontnam mij (lees: ik ontnam mezelf) veel vrijheid, onbezorgd door de dag heen was verdwenen doordat alles en alles afgemeten moest. Het sloop in mijn systeem.

Wat een verademing en ruimte en vrijheid voel ik, nu ik dat weegschaaltje uit mijn leven heb gesloopt. Het bleek bovendien overbodig, want ik voel wanneer het teveel is. Een agenda met hier en daar een streep door een dag, geen afspraken, niks, dat is veel relaxter!

Misschien zit jij nu in zo een fase. Dat je wikt en weegt over alles wat je kunt doen of laten. Weet dan, dat die denkprocessen en innerlijke tweestrijd ook energie kosten. Als je vergeet die energie mee te wegen op je gouden energie-weegschaaltje, klopt je balans ook niet.

Spontaan

Kijk eens goed of je dat weegschaaltje nog wel nodig hebt, heeft het niet allang zijn werk gedaan? Afbouwen en wat minder precies zijn in het maken van je afwegingen. Je spontaniteit steeds meer ruimte geven. Het kan zomaar gebeuren dat je dan gaat merken dat je weegschaal je in de weg zit. Het is een bevrijding als die de deur uit kan!

Over de schrijver
Reactie plaatsen