Word ik ooit nog de oude?

Het lukt me niet meer...

Hoeveel mensen zullen zich afvragen of zij ooit nog de oude worden, na een burn-out of nadat zij overspannen zijn geweest? Na een ernstige ziekte overwonnen te hebben is het het ook vaak een grote wens, weer de oude worden. Maar kan dat wel?

Nee. Ingewikkelder is het niet. Nee, het kan niet. Het kan trouwens nooit, ook niet in een gezonde situatie. Je bent nu niet meer wie je een minuut geleden was. Die seconde die achter je ligt komt nooit meer terug. Dat kan een vervelend idee zijn, maar evengoed kan het een enorme geruststelling zijn. Dat je alles wat achter je ligt, niet nog een keer hoeft te doorstaan.

Ik kan niet meer, wat ik voorheen wel kon...

Na een burn-out ben je veranderd, dat is misschien maar goed ook. Want je instelling, de manier waarop je met gebeurtenissen omgaat en je inzet hebben je uitgeput. Daardoor is de burn-out ontstaan. Dus wanneer je nadat je de zware weg naar herstel hebt afgelegd, heb je hopelijk ook geleerd anders met zaken om te gaan. Anders zit je voor je weet weer als een dood vogeltje thuis.

Under construction

Zoals je weleens ziet staan op een website in aanbouw, ben ook jij under construction. Zolang je leeft, ben je altijd under construction. Gaaf toch? Ook al lig je te slapen, vindt celvernieuwing plaats. Elke gebeurtenis in je leven, daar leer je van. Alles wat jouw levenspad kruist, vormt je. Nee, je wordt niet meer de oude, je bent verder in je ontwikkeling.

Zie je het zelf als een achteruitgang? Bedenk dan wat je ervan te leren hebt. Nee, niet alles wat je meemaakt is positief. Ieder mens maakt ook minder leuke dingen mee. Dat hoort bij het leven. Zonder dat allemaal suf te willen relativeren. Maar wat je ook meemaakt, je blijft je ontwikkelen, je blijft leren, je blijft under construction!


Over de schrijver
Reactie plaatsen