Krijg je het er benauwd van?

Het voelt vaak als een persoonlijke test

Er zijn maar weinig mensen die geen last hebben van zenuwen of nervositeit als ze een examen moeten afleggen. Een examen is een test en hoewel er altijd getest wordt of je kennis of vaardigheden voldoende zijn, voelt het vaak als persoonlijke test. Dus, of je als persoon wel goed genoeg bent. Velen krijgen daar toch een benauwd gevoel in de keel van.

Hoe kun je dit benauwde gevoel verminderen? Voor een deel kun je zelf voorkomen dat je je klem voelt zitten.

Tijdens de anti-stresscursus is er altijd wel een puber die in te strakke kleding naar de les komt. Laat dat nu precies zijn waar ik op hoop!

Ik heb mijn concentratie niet verloren. Iets anders heeft mijn concentratie gewonnen. ~Loesje~

Want, zonder het voor diegene ongemakkelijk te maken, is het een heel klein stapje om tijdens de yogahoudingen te vragen wie beperkingen voelt bij het uitvoeren van de bewegingen. Wat merk je op? Wat precies maakt dat op dit punt in de beweging jouw grens ligt? Naast de bekende suggesties merk ik dan ook op dan het misschien je broek is die net wat te strak zit.

Dan schiet de hele groep in de lach, zonder uitzondering gebeurt dat. Dat is tof, want het mogen best leuke lessen zijn waarin lol gemaakt wordt. Eén ding weet ik zeker, dit moment vergeten zij niet meer! Dan ga ik verder, want dan zeg ik dat ik heel blij ben dat er iemand is vergeten zich om te kleden en daardoor beperkt is bij het uitvoeren van de bewegingen.

Bruggetje naar het examen

Stel je voor dat je tijdens je examen kleding aan hebt die te strak zit, die kriebelt, die knelt of die op een andere manier ongemakkelijk is. Wat gebeurt er dan?

Doorlopend word je uit je concentratie gehaald, bewust of onbewust, het leidt enorm af. Dat je het benauwd hebt omdat je broek te strak zit om ontspannen te kunnen ademen. Of stel je voor, dat je rokje zó kort is dat je er continu aan moet denken dat je netjes blijft zitten met je benen. Dat je schoenen knellen, je steeds last hebt van pijnlijke voeten en de hele tijd twijfelt of je ze wel of niet uit kunt trekken hier. Je wilt al je brain-space toch inzetten voor je examen, neem ik aan?

Alle brain-space voor het examen

De verwonderde blikken van de jonge mensen, de opmerkingen dat het inderdaad heel simpel is, ‘maar nooit over nagedacht’, die zijn geweldig. Met een eenvoudige keus die iet eens moeite kost, kun je jezelf zo al een deel van de benauwdheid besparen.

Conclusie: doe gemakkelijke en comfortabele kleding aan tijdens examens!

Over de schrijver
Reactie plaatsen