De waarde van yoga in het voortgezet onderwijs
EindExamenYoga voor scholieren en studenten
Anette Hogeboom
EindExamenYoga voor scholieren en studenten
01/09/2021
1 min
0

De waarde van yoga in het voortgezet onderwijs

01/09/2021
1 min
0

Yoga op school

Wat zouden veel yogadocenten les willen geven op scholen. Basisscholen, middelbare scholen en hoger onderwijs. Eigenlijk op alle scholen. De yogadocenten zijn wel overtuigd van de positieve bijdrage die dit zou leveren aan alle scholieren, een bijdrage aan hun levensgeluk en aan hun prestaties.

Hoewel het wat vaker voorkomt dat mindfulness, stiltemomenten en yogalessen een vaste plek krijgen in school, blijkt het meestal lastig de leerkrachten te overtuigen van het belang ervan. Bijvoorbeeld doordat de leerkracht zelf niet bekend is met yoga of omdat de juf vindt dat het programma al zo vol zit. "Het is al druk genoeg, daar hebben we geen tijd voor."


Het beste moment om te ontspannen is als je er geen tijd voor hebt


En daar ligt meteen de sleutel. Want een kleine verandering kan veel teweegbrengen. Een klas die gemakkelijker te hanteren is, kinderen die minder zitten te stuiteren, faalangst die afneemt, lesstof die gemakkelijker binnen komt; het zijn zomaar wat voordelen die over het hoofd gezien worden als we dit ter sprake brengen.


Het is al druk genoeg, daar hebben we geen tijd voor!


Is yoga dan een wondermiddel?

Nou, laten we het in ieder geval niet zo brengen. Doordat veel yogadocenten indirect lijken te roepen dat yoga de oplossing voor zo een beetje alles is, haken veel mensen af. Nee, zo werkt het volgens mij niet.

Op de langere termijn is gebleken dat yoga wel degelijk een oplossing voor heel veel problemen is, maar het is natuurlijk onzinnig te denken dat je door drie keer yoga te doen je niet meer ziek kunt worden of zo. (sorry, dit is tijdens de coronaperiode echt geroepen door aardig wat yogadocenten, die daarmee heel wat klanten hebben weggejaagd)

Yoga op school zou fantastisch zijn, maar het mag klein beginnen en vooral heel praktisch. Dat is precies de kracht van EindExamenYoga: praktisch, overzichtelijk, eenvoudig. Geen zweverige toestanden, dat maakt de weerstand groter. Maak het leuk en ontspannen.

Hou het praktisch, overzichtelijk en eenvoudig.

Eindexamenyoga is een prachtige cursus om een school en natuurlijk alle leerlingen kennis te laten maken met yoga en mindfulness. Tijdens een aantal lessen worden leerlingen bewust gemaakt van wat ze voelen (een begin) en krijgen ze praktische technieken aangereikt die direct toegepast kunnen worden. Dat helpt!

En dat helpt ook mensen over de yoga-drempel! ­čśë

Reacties
Categorie├źn