Welke eerste indruk krijgen mensen van jou?

Welke eerste indruk krijgen mensen van jou?

De eerste ontmoeting ‘overleven’

De eerste indruk kun je maar één keer maken. Dat is een gegeven. Zo is het ook met je yogalessen. Vaste leerlingen kennen je na verloop van tijd en weten wat zij van jou kunnen verwachten. Als dat ze bevalt blijven ze komen. Maar, eerst moet je de eerste ontmoeting ‘overleven’. Want er zijn mensen die afhaken, op de indruk die zij in eerste instantie van jou hebben gekregen. Er kunnen zelfs mensen zijn die nooit naar jouw les komen, omdat ze je van een afstandje gezien hebben, je hoeft dat niet eens door te hebben. Dit geldt overigens niet alleen voor yogaleraren, maar komt overal voor. Als ik me bij de tandarts niet op mijn gemak voel, zoek ik een andere. Zo simpel is het.

Ga je yoga geven aan jongeren, dan is de eerste indruk nog belangrijker. Het komt veel voor dat docenten extra goed voor de dag willen komen en hun best doen om leuk, aardig, gezellig, vriendelijk of intelligent over te komen. Is dat wel zo handig? Het antwoord is ‘nee’, het is eerder onhandig. Want vooral pubers, kijken dwars door jouw masker heen en zien dat je staat te forceren. Meestal onbewust. Dát ze het in de gaten hebben, daar hoef je niet aan te twijfelen. Met als gevolg dat ze je gaan uitproberen en niet opletten of in het geval van yogales, dat ze niet meer komen. Tijd dus om eens na te denken over hoe jij dat doet!

Aan de hand van deze vragenlijst kun je nagaan hoe jij hiermee omgaat, in verschillende situaties. Wil je echt een goed beeld krijgen van jezelf? Neem dan de tijd om de checklist in te vullen en breng voor jezelf in kaart hoe jij hiermee omgaat, het geeft geweldig goed inzicht.

Yoga? Niks voor mij!

Een valkuil waar veel docenten in stappen is dat zij vooraf bedenken hoe ze over moeten komen. Vervolgens doen ze overdreven hun best om aan die zelfbedachte eerste indruk vorm te geven. (het is al ingewikkeld om het hier te lezen, merk je dat?)

Je doet dingen die niet bij je passen. Denk aan andere kleding (je mooiste of meest sexy yogaoutfit). Misschien gebruik je extra make-up. Spreek je anders of gebruik je ‘dure woorden’? Benoem je zoveel positieve eigenschappen van yoga dat het ongeloofwaardig wordt?

Ben je uitgenodigd op een school of universiteit om je programma te promoten en ben je jezelf niet? Pubers prikken daar feilloos doorheen. Jij valt direct door de mand en je verliest je geloofwaardigheid. Het wordt waarschijnlijk geen succes en het gevolg is al snel: “Yoga? Niks voor mij!”

Je krijgt geen tweede kans voor de eerste indruk

Je bént al goed, precies zoals je bent, wees jezelf!

Mijn tip is even simpel als waardevol: wees jezelf! Of je nu voor het eerst een groep jongeren ontmoet of dat je bij een schoolleiding je programma laat zien, wees jezelf! Doe je niet anders voor dan je bent, jij bent goed zoals je bent. Start op de manier zoals je bent en blijf vooral je mooie zelf, alleen zo kun je het volhouden. Je bént al goed, precies zoals je bent.

Laat de lessen die je geeft indrukwekkend zijn, die lessen doen zelf het werk. Maak indruk met het ‘jezelf zijn’, wees daar een voorbeeld voor iedereen die jou volgt.

Masterclass ‘De eerste indruk’

Wil je meer weten over jezelf en de eerste indruk die jij maakt? Dan is dit werkschrift precies wat je zoekt! Een masterclass over de eerste indruk, heerlijk bezig zijn in jouw persoonlijke werkschrift. Laat je verrassen door wat je ontdekt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen