Jaagt de schreeuwende minderheid yogaleerlingen de tent uit?
09 juni 2021 

Jaagt de schreeuwende minderheid yogaleerlingen de tent uit?

Voor de wekelijkse les

Al fietsend naar de sportschool waar ik wekelijks de yoga verzorg, kom ik één van de vaste bezoekers tegen. We fietsen samen het laatste stukje op, we zijn lekker op tijd.

We zijn vroeg, dus we hebben rustig de tijd om onze matje te draperen op de tegels van het overdekte terras, waar voorlopig de lessen zijn. Het gesprek dat we zijn gestart op de fiets gaat nog even door. Na een tijdje komt er voorzichtig een wat gevoelige vraag mijn kant op. Letterlijk kan ik het niet meer verwoorden, maar deze lieve dame heeft nogal last gehad van de manier waarop een andere yogadocent zich uitliet over alles rondom corona en politiek. Zij peilt nu voorzichtig hoe dat bij mij zit.

Niet belangrijk

Oké, die zie ik niet direct aankomen. Evengoed kan ik er gemakkelijk op antwoorden, want ik vind het niet zo belangrijk hoe ik erover denk. Althans, niet in het kader van de yogalessen die ik volg of geef. Wat ik vind mag ik lekker zelf houden, daar leg ik geen verantwoording over af aan anderen en daar ga ik ook niet mee de bühnes op om zieltjes te winnen. En, zo voeg ik er nog aan toe, dat zouden meer mensen moeten doen.

Sociale media

De uitlatingen die deze yogadocent deed, met name op de sociale media, waren niet mis. Die heb ik ook gezien en ik heb de docent in kwestie ook wel gesproken tijdens de lockdown periode. Ook op mij kwam zij nogal autoritair over, hallo hee, je hoeft mij niet te overtuigen van jouw mening. Dus dat heb ik ook gezegd. En gevraagd of ze eens verder wilde kijken dan enkel de informatie op internet. Er is namelijk wel degelijk iets aan de hand, doe ermee wat je wilt, maar hou een beetje rekening met de mensen de bijvoorbeeld plotseling beide ouders zijn verloren. Doe wat je wilt, vind wat je wilt, maar waarom ben je toch zo naarstig op zoek naar bijval?

Twijfel?

Het gesprekje voor de les gaat nog even door. Deze dame blijkt zelf in het ziekenhuis te werken en hoewel zij zelf niet met de corona-toestanden te maken heeft gehad, heeft ze wel gezien hoe het daar zo'n beetje aan toe ging. Dat is niet mis. Ontkennen zal zij in ieder geval niet doen.

Wij staan er zo'n beetje hetzelfde in, zo blijkt al snel. Laat ieder zijn eigen keuzes maken, maar laat ieder ander ook die vrijheid. Ik vind het volledig onnodig om tijdens een yogales welke overtuiging dan ook te promoten.

Niet gezien en gekleineerd

Waar deze leerling vooral last van had gehad, was dat er nauwelijks ruimte was voor een ander geluid dan tegen, tegen, tegen. Ze voelde zich niet gezien en gekleineerd. Alsjeblieft, dat is nou precies het omgekeerde van wat je zou willen bereiken met je lessen.

En zij is dus ook gestopt met lessen te volgen bij deze andere yogadocent. Letterlijk de tent uit gejaagd. Zonde!

Bewust

Hier mag bij veel meer yogadocenten een stukje bewustwording komen wat mij betreft. Ja, een keihard oordeel. Ik heb me verbaasd (en dat is een understatement) over de uitlatingen van mijn collega's in dit land en over de maniertjes waarop er tóch lessen gegeven werden. Door yoga of meditatie anders te noemen bijvoorbeeld of door het te scharen onder religieuze bijeenkomsten.

Geschrokken

Inmiddels weet ik dat ik niet de enige ben, die zó geschrokken is van de reacties binnen de yogawereld, dat ik heb overwogen om hier helemaal uit te stappen. Ik wilde hier echt niet mee geassocieerd worden. Maar, ook ik mag mijn eigen pad volgen, gelukkig zijn er nog veel meer yogacollega's die er op een minder agressieve manier mee omgaan, wat ze er ook van vinden. Die hoor je alleen niet zo, want de schreeuwende minderheid voert ook hier de boventoon en overschreeuwt de grote meerderheid die zwijgt. 

Yama's

Lieve collega's, neem het de yogafilosofie over de yama's nog eens door, alsjeblieft? Ik geloof dat het les 1 is. Iets met waarheden en leugens en dergelijke. 

Wat je vindt van alles mag je helemaal zelf weten, maar maak je hoofd even een keer niet leeg en zet je grijze cellen aan het werk. Daar zijn ze voor. Denk er eens een poosje over na, wat je nu eigenlijk écht vindt, wat je hebt gezegd dat je ervan vindt en wat je hebt gezegd omdat je geld nodig had. Maak yoga niet tot schande door de verkeerde dingen te roepen.

Rust

Inmiddels is de rust aardig teruggekeerd, gelukkig maar. Iedereen kan weer wat lessen geven en er zijn ook genoeg figuren die ik inmiddels veel mildere reacties zie posten. Stop met het 'zieltjes winnen' voor jouw standpunten, het zegt meer over jouw onzekerheid dan over je kennis en kunde. Wat fijn dat iedereen een eigen mening mag en kan hebben eigenlijk, zullen we dat maar zo laten? 

Over de schrijver
Reactie plaatsen