Yoga in de kleuterklas

Jong geleerd, oud gedaan

Vind jij het ook zo pijnlijk om te zien hoe druk kinderen het hebben? En hoe ze door al die druk en alles wat ze moeten gedrag gaan vertonen dat hieper-de-pieper is? Andere kindjes trekken zich volledig terug, in een onbewuste poging zich af te sluiten.

Het begint al heel jong, vaak al op het kinderdagverblijf. Nu kom ik eigenlijk ooit op kinderdagverblijven, maar wel op basisscholen. Twee keer per week verzorg ik een uur yoga op twee scholen van een grote stichting. Deze ontspannende les staat open voor alle medewerkers van de stichting, als een extra. Een geweldig aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde! De deelnemers geven aan het heerlijk te vinden, ze komen een half uurtje later thuis, maar hebben hun uurtje yoga al te pakken en hoeven daar de deur niet meer voor uit. Geen abonnement nodig op een sportschool. Het grootste verschil dat genoemd wordt, is echter de manier waarop zij zich voelen als ze thuiskomen na een werkdag. Veel relaxter!

Kleuterjuf

In een van de groepen doet een kleuterjuf mee. Een trouwe bezoeker, vanaf het begin is zij een vaste deelnemer. Het is mooi om de verandering te zien. Deze dame, die over een paar jaar met pensioen mag, had nog nooit iets met yoga gedaan. De ontwikkeling was heel  goed zichtbaar, belangrijker nog is dat zij het zelf opmerkt. De rugklachten waar zij jarenlang mee heeft gekampt, zijn volledig verdwenen. Haar bloeddruk is weer in orde, zelfs mocht zij stoppen met de medicatie daarvoor. Het is toch prachtig!

Met een uurtje in de week en wat je daarvan meeneemt naar huis, kun je echt een groot verschil maken. Deze mooie juf vertelde regelmatig dat ze thuis de oefeningen vaak nog een paar keer deed. Dan ging het niet precies zoals in de les, de rust tijdens de meditatie was ook niet zo intens als in het gymzaaltje, maar het had alsnog een positief effect.

Kleuteryoga

Na de afgelopen zomervakantie treffen we elkaar weer, na een jaar. Vanwege de pandemie is er tijdens het vorige schooljaar geen yoga geweest. Maar ze kan niet wachten om te vertellen dat ze, sinds de zomervakantie, nu ook met de kleutertjes yoga-oefeningen doet. Trots dat ze is, want de kinderen vinden het geweldig leuk, maar worden er ook veel rustiger en stabieler van. Na nog geen twee weken. De kindjes vinden het ook heel leuk, want, zo vertelt ze, ze maakt er een verhaaltje van. Dan zwaaien ze wat met de armen en draaien wat rond. En juf laat de kindjes uitblazen. En dan even stilletjes blijven zitten. Niet meer dan dat.

Blij

Hier word je toch helemaal blij van! Wat een mooi mens en wat een creatieve geest. Deze kinderen treffen het maar met deze juf. Niet alleen om de zelfgecreëerde yogamomentjes, want deze juf heeft een natuurtalent en oprechte zorg voor alle kinderen.

We hebben nog even nagepraat, over wat ze tot nu toe voor oefeningen had gedaan en welke ze hier nog aan kon toevoegen. Dit onderwerp zal regelmatig terugkomen vermoed ik, geweldig leuk!

Deze kindjes leren al heel jong, spelenderwijs, wat ze rustiger maakt. Ze krijgen de kans (!) om even stil te zijn, al is het maar even. Zo waardevol!

Over de schrijver
Reactie plaatsen