Triggerpoints, massage en yoga

Triggerpoint-therapie, verminder zelf pijnklachten

Terugkerende en vasthoudende pijnklachten

"Dat is mijn zwakke plek" hoor je vaak zeggen. Zodra de stress wat toeneemt, speelt zo een klacht op. Hoofdpijn, lage onderrugpijn, zweepslag, kramp of andere klachten. Al snel wordt er gegrepen naar medicatie of soortgelijke middelen. Waar echter vaak aan voorbij gegaan wordt zijn triggerpoints. Zelfs in de reguliere geneeskunde, waar je op zich echt veel respect voor mag hebben, worden triggerpoints volledig over het hoofd gezien als mogelijke veroorzaker van zeer uiteenlopende en soms zelfs ernstige klachten. Dan volgen er diagnosen die niet altijd juist zijn, maar wel tekenend kunnen zijn voor de rest van je leven.

Het loont op zijn minst de moeite om te onderzoeken of er sprake is van triggerpoints. Dat kan naast elke andere therapie, dus wegblijven van een arts of fysiotherapeut is niet nodig. 

Dit boek beschrijft heel duidelijk de triggerpoints en de afgeleide klachten die daarmee samenhangen, dat is niet altijd op dezelfde plek. Tevens wordt een uitgebreide beschrijving gegeven van de manier waarop je de triggerpoints zelf kunt behandelen, nog mooier vind ik de uitgebreide motivatie en uitleg achter de gekozen behandelingen. Voor professionele masseurs is er compleet hoofdstuk opgenomen, zodat ook zij op de juiste manier kunnen behandelen zonder zichzelf aan de nodige fysieke klachten te helpen.

De schrijver spoort je aan om je eigen lichaam te onderzoeken op triggerpoints en deze onder handen te nemen, zodat je door eigen ervaring leert wat het effect is. En ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het positieve effect enorm is.

HANDBOEK TRIGGERPOINT-THERAPIE, verminder zelf pijnklachten ~ Clair Davies met Amber Davies

Ontspanning

Dit boek sluit prachtig aan op yoga en meditatie. Het beschrijft waarom triggerpoints apart aan bod zouden moeten komen en waarom rekken en strekken niet altijd het gewenste effect heeft en zelfs schadelijk kan zijn. Hier mag, wat mij betreft, veel meer aandacht voor komen in veel yogastromingen. De nadruk ligt veel te vaak op lenigheid, in plaats van echte ontspanning. 

Ik hoop dat toenemende ontspanning uiteindelijk een vak wordt op lagere scholen. ~Jacobson (1885-1976)

Verder staat duidelijk beschreven wat de bedoeling en het idee is achter de welbekende span aan/laat los oefening die vaak aan het einde van een yogales gedaan wordt. Helaas wordt dit vaak op een verkeerde manier toegepast. De oefening is gebaseerd op de progressieve ontspanningstechniek van Jacobson.

School

Op elke opleiding zou het leren omgaan met stress een vast onderdeel moeten zijn. Leren leven, leren omgaan met tegenslagen, met weerstand, met uitdagingen. Wat mij betreft is het een groot gebrek dat dit nog altijd veel te weinig aandacht krijgt. Het zou niet alleen een enorme tijdsbesparing opleveren, het zou ook de hele beleving van elke studie of schoolloopbaan behoorlijk verbeteren.

Jacobson gebruikte aanwezige spierspanning als graadmeter voor nerveuze spanning. Zo gebruiken we in EindExamenYoga ook de signalen van het lichaam, als aanwijzing voor de aanwezigheid van stress. Bij ieder mens zijn de signalen anders, net als de uiting van stress, dus dat is heel persoonlijk. Zeker de moeite waard om te ontdekken hoe dat bij jou zit, dat kan je een hoop ellende besparen!

Een boek met veel praktijkverhalen, overzichtelijke schema's, duidelijke tekeningen en uitleg. Zeer de moeite waard!

Dit is een must-have voor elke masseur. Ook elke yogadocent zou er goed aan doen zich hier eens goed in te verdiepen.

Reactie plaatsen