Hoe krijg je meer vrijheid als zelfstandige yogadocent

Hoe krijg je meer vrijheid als zelfstandige yogadocent

Vrijheid als yogadocent?

Yoga is de weg naar vrijheid. Veel yogi’s worden yogadocent, om te kunnen doen waar hun hart ligt en dom meer vrijheid te creëren in hun leven.⁠ Voor jezelf werken, in plaats van als werknemer je boterham verdienen. Toch heeft het werknemerschap ook voordelen, dat zal elke ervaren ondernemer erkennen. Want wie als zelfstandige werkt, moet veel regelen en doen naast de reguliere werkzaamheden.

Zelfstandig ondernemen is niet altijd makkelijk

Als yogadocent zal yoga jouw passie zijn, is er niets waar je liever mee bezig bent. Maar dan komt er ineens nog veel meer bij kijken, vaak nieuwe dingen, waar je geen bal verstand van hebt. Factureren, urenregistratie, omzetbelasting. Marketing, zichtbaarheid, klanten werven. Voorbereiding, reistijd en materialen. Uitzoeken hoe alles in elkaar zit, voorwaarden opstellen, privacy verklaringen. Zal ik wel of niet geld uitgeven aan een dure website of een mooie ruimte voor mezelf? Enzovoorts, ik kan nog wel even doorgaan.

Daarvoor ben ik niet voor mezelf begonnen

Voor je het weet ben je meer tijd kwijt aan al die randzaken dan dat je met yoga bezig bent. Dat was nou net niet waarom je voor jezelf begonnen was. En voor je het weet ben je meer kwijt aan alle kosten voor het uitbesteden van die bijzaken dan je yogalessen opbrengen. Kun jij leven van de opbrengst van je yogalessen?⁠ Kun je nog wel wat extra inkomsten gebruiken?⁠ Kun je nog wel wat leerlingen gebruiken?⁠

Ineens stond er een hele nieuwe doelgroep op de yogamat

Nadat ik startte met het programma van Eindexamenyoga, kreeg ik er nieuwe leerlingen bij. Ik merkte dat ik het ook financieel wat makkelijker kreeg met deze extra doelgroep, de jongeren. Met het geven van de cursus op scholen hoefde ik ook niet zoveel tijd te besteden aan het vinden van deelnemers, die kwamen via school.  Dat was helemaal niet in me opgekomen toen ik ermee begon, maar het was een prettige bijkomstigheid. En ik hoor het ook terug van de yogadocenten die de trainersopleiding hebben gevolgd. Dat het naast al het plezier dat zij hebben met de jongelui ook fijn is om wat extra opbrengsten te hebben.

Die extra opbrengsten maken het bijvoorbeeld net even makkelijker om andere werkzaamheden uit te besteden. Die randzaken die je liever niet zelf doet. Zo kun je als yogadocent bezighouden met de dingen die je het allerliefste doet: yogales geven!

Over de schrijver
Reactie plaatsen