Meegroeien met je kind

Kinderyogadocent

Tijdens de opleidingsdagen zijn er vaak kinderyogadocenten, die eigenlijk wat meer met tieners willen gaan werken. De reden is vaak dat de eigen kinderen inmiddels de tienerleeftijd bereikt hebben. De aansluiting bij de kinderyogalessen is er niet meer zo. Wat kun je aanbieden als je kinderen ouder worden?

Meegroeien

"Eigenlijk ben ik een beetje aan het meegroeien met mijn kinderen" zegt een van de deelnemers. "Ik schuif een beetje mee met de leeftijd van de kinderen", zegt een ander.

Mooi, om er zo naar te kijken. Jammer natuurlijk voor alle kleine kindjes in de omgeving om dan te stoppen met kinderyogalessen. Meegroeien en groter worden met je yogalessen is voor de tieners in de omgeving natuurlijk wel plezierig. De verschillende groepen naast elkaar laten bestaan is misschien de meest voordehand liggende optie.

Minder waard

Overigens bestrijd ik het idee dat een kinderyogadocent minder waard is dan een yogadocent. Dat sommige yogadocenten daar lichtelijk minderwaardig over denken en er ook zo op reageren als iemand aangeeft kinderyogadocent te zijn, dan zegt dat meer over die reagerende yogadocent dan over de kwaliteit van de kinderyogadocent.

Er zijn genoeg 500-uurs-opgeleide yogadocenten waar ik me bij heb afgevraagd of ze alles enkel op staan te dreunen of dat ze ook nog enig idee hebben waar het allemaal over gaat. Dat aantal opleidingsuren zegt niet altijd alles.

Ideeën

Er is wel een verschil tussen de opleidingen voor de verschillende doelgroepen. Kinderyoga is een andere opleiding dan een algemene opleiding tot yogadocent. Daar zit nog van alles omheen, dat wéér anders is.

Als je het mij vraagt, dan zou ik altijd een algemene opleiding tot yogadocent aanbevelen. Naast je eventuele specialisaties. Sowieso is het super waardevol voor jezelf, zo'n opleiding. Je geeft jezelf een groot cadeau mee, als je zo een opleiding gaat volgen. Kinderyoga is een prachtige specialisatie. Tussen de kinderen en de volwassenen in, vind je de jongeren, daar kun je dan ook behoorlijk goed mee uit de voeten in je lessen.

Voor ideeën en inspiratie voor je tienerlessen kun je dan, als je daar behoefte aan hebt, een korte opleiding volgen. Onder andere de trainersopleiding van EindExamenYoga geeft je bakken vol lesideeën. Naast de inspiratie en de praktische invulling van de lessen zelf, leer je hier ook hoe je deze specifieke doelgroep kunt bereiken. Want het is toch wel leuk als er ook wat leerlingen voor je zitten als je les staat te geven.

Over de schrijver
Reactie plaatsen